2020.04.10., péntek , Zsolt

Hírek

2017. április 18. kedd • 12:13

Gyorsabb lesz a közművek bevezetése az agrárvállalkozásoknál

Az ipari és mezőgazdasági beruházásoknál az építési szabályok egyszerűsítése és a bürokrácia csökkentése is kilátásba van helyezve.

A kormány tervezett lépései nyomán a vállalkozásoknak sokkal gyorsabb lesz a közművek bevezetése – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter által létrehozott Versenyképességi Tanács feladata meghatározni, miként lehet az ország versenyképességét erősíteni, és mint Lázár János elmondta, a hatpontos javaslat részeként lépéseket tesznek az ipari és mezőgazdasági beruházásoknál az építési szabályok egyszerűsítésére és a bürokrácia csökkentésére.

– A vállalkozások fő problémája, hogy a beruházások során súlyos időveszteséget okoz nekik a közműszolgáltatókkal való együttműködés és a szolgáltatások – víz, gáz, villany – késedelmes bevezetése. A rendszert teljesen átalakítjuk, így a gyártócsarnokoknál, ipari beruházásoknál sokkal gyorsabb lesz a közművek bevezetése – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy lesz-e uniós pénz 2020 után, azt mondta, hogy az agrár- és kohéziós pénzek körül vitákra számít a kormány.

– Meg fog változni a pénzfelhasználás rendszere: vissza nem térítendő helyett visszatérítendő források lesznek, fejlesztési alapokat hívnak életre. De ez nem baj. A gond az, hogy 2007–2013 között a pénz döntő része jövedelemkompenzálásra ment el. A mezőgazdaságban elköltött 3500 milliárd forint nem sok fejlesztést eredményezett, inkább jövedelem-kiegészítésként funkcionált a válságból kievickélő ágazat számára.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.