2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2016. július 26. kedd • 10:55

Gyűlik a búza a Magyarok Kenyeréhez

Sorra tartják a Magyarok Kenyere program búzagyűjtő napjait. Zentán például több mint hat tonna búzát adományoztak a régió termelői. A Hajdú-Bihar megyei hagyományőrző napon pedig több mint két tonna búzafelajánlás érkezett.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei szervezete a július 23-i Szerepi Hagyományőrző Aratónapon kezdte meg a Magyarok Kenyere program megyei búzagyűjtési akcióját. Az előző évben 113 hajdú-bihari gazda összesen 32 tonna búzaadománnyal járult hozzá a program sikeréhez, mellyel a megyék sorrendjében a harmadik helyen végeztek.

Fotó: NAK

– A cél idén sem lehet más, mint minél több búzát gyűjteni a rászorulók számára, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ez nem verseny. Aki egy zsák búzával járul hozzá, az is ugyanolyan megbecsült tagja a Magyarok Kenyere programnak, mint aki többet ad - nyilatkozta Szabó Sándor, a NAK megyei elnöke.

Az első gyűjtőnapon már több mint két tonna búzafelajánlás érkezett, néhányan jelentős mennyiséget hoztak Szerepre. – Tavaly 15 mázsát ajánlottunk föl a két fiam és jómagam, az idén pedig 20 mázsát már a rendezvény kezdetén átnyújtottunk - mondta Bíró László püspökladányi gazda.

Ugyanezen a napon rendezték a búzagyűjtő napot a szerbiai Vajdaságban, Zentán is, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének (VASZ) szervezésében.

Fotó: Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

– A Magyarok Kenyere programban a vajdasági gazdák a szövetségén keresztül a kezdetek óta részt vesznek, így a mostani már a hatodik olyan alkalom volt, amelynek során a termelők búzát adományozhattak a rászoruló gyermekek számára. Az elmúlt évek során szinte mindig megduplázódott az összegyűjtött búza mennyisége: az első évi néhány száz kilogrammtól tavaly már eljutottunk a négyezer-négyszáz kilogrammig. Idén ezt a több mint hatezer kilogrammnyi mennyiséggel sikerült túlszárnyalnunk. Köszönhetően egyrészt annak, hogy a búza igen jól termett, másrészt annak, hogy a gazdák adományozási kedve is jelentős mértékben növekedett - mondta Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke.

Mivel a program jótékony célú is, így a VASZ ennek szellemében vajdasági nehéz sorsú gyermekekkel foglalkozó intézményeknek juttat az adományokból: a szabadkai Kolevka Gyermekotthonnak, a Poverello Alapítvány által üzemeltetett Lurkóházaknak és a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének.

Zentán a termelők által átadott zsákokból vett mintákat a szervezők egy dézsába öntötték össze, és ezt a keveréket viszik majd el az augusztus 7-i orfűi összeöntési ünnepségre.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.