2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2019. január 12. szombat • 09:00

Hagyományteremtés a tradíció megőrzése mellett

2018. január 7. és 11-e között került megrendezésre a KITE Zrt. növényvédelmi képzése, amely során 50 témában közel 60 előadó járta körül a legaktuálisabb kérdéseket.

Az immáron krisztusi kort elért rendezvény hagyományait egy új kezdeményezés bővítette ki, ami stílusosan éppen 3 évvel ezelőtt indult el az útjára - olvasható a KITE Zrt. közleményében.


Hadászi László, a KITE Zrt. Innovációs főigazgatója - fotó: KITE

A mezőgazdaságban tért nyerő digitalizáció hatására - minden évben a képzés kiegészítő rendezvényeként – szervezik a precíziós konferenciát, melyre a modernizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat várják.

Az idei képzésen a KITE Zrt. majd 250 partnere vett részt, és 50 témában közel 60 előadó tolmácsolásában hallgathatta az aktuális információkat.

A KITE Zrt. a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karával és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve, idén is megszervezte a hagyományos továbbképzését a partnergazdaságok növényvédelmi szakmérnökei részére.

A képzés akkreditált, a mérnöktovábbképzés rendszerébe illeszkedik, melyről a résztvevők továbbképzési tanúsítványt kapnak. A felsőfokú növényvédelmi szakemberek a tanúsítványt az engedélyük 5 évente esedékes meghosszabbításához is felhasználhatják, melyet valamennyi megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság elfogad

 A növényvédelmi továbbképzés tematikája a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által előírtak szerint kerül összeállításra.

Az aktuális információk körüljárására 5 napon keresztül volt lehetőségük a gazdálkodóknak. A képzés színvonalát az előadók és az előadások tartalma fémjelezte. A különböző

  • növényvédőszer-gyártók,
  • szakmaközi szervezetek,
  • egyetemek munkatársai és a KITE Zrt. szakemberei

tolmácsolásában juthattak hozzá a legújabb ismeretekhez.

Az első napon például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény-, Talaj-, és erdővédelmi elnökhelyettese, Jordán László igazgató tartott előadást arról, hogy mik az aktualitások a növényvédőszer-engedélyezés témakörében.

A növényvédelmi képzéssel párhuzamosan harmadik alkalommal szervezték meg a precíziós gazdálkodási konferenciát a mezőgazdasági szakemberek számára, ahol a KITE szakemberei és a külső szakértők mondták el tapasztalataikat. Az első napot követően a tematika a KITE Precíziós Gazdálkodásának hármasára épült.

Három napon keresztül, naponta járták körül az IT, az agrotechnológia és az ezt kiszolgáló műszaki megoldások aktuális, legfontosabb információit.

A részt vevő gazdálkodók első kézből értesültek az innovatív precíziós gazdálkodási trendekről, és megismertették őket a legújabb eszközökkel, valamint az országos hálózattal rendelkező KITE komplex szaktanácsadási rendszerrel, melynek szintén ez a hármas egység jelenti az alapját.

A nyitónapon Lantos Gergely, az Agrárminisztérium (AM) Agrármodernizációs Főosztályának osztályvezetője előadásában arra tért ki, hogy a digitalizáció mezőgazdaságban történő elterjedésére a minisztérium is reagál, az elfogadás előtt álló Digitális Agrárstratégia minden elemében ennek a - termelési folyamatok során keletkező adatok felhasználásra alapozott - modern gazdálkodási formának a bevezetését és elterjesztését segíti.


Lantos Gergely, az AM Agrármodernizációs Főosztályának- fotó: KITE

A KITE Zrt. elkötelezett az öntözésfejlesztés mellett, ennek alátámasztásaként a meghívott előadók sorában helyet kapott Tasnádi Gabriella a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vízgazdálkodási szakértője is, aki a jövő öntözésfejlesztési kihívásait, aktualitásait, valamint ehhez kapcsolódóan az uniós és nemzeti források lehetőségeit ismertette a résztvevőkkel.

A rendezvény első napjának előadói között volt Dr. Milics Gábor a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke is, aki expozéjában arról beszélt, hogy Magyarországon az adatalapú gazdálkodási rendszer olyan fejlettségi szinten van, amivel már nemzetközi színtéren is megállhatjuk a helyünket.

Előadásában szó esett a legújabb eszközökről, fejlesztésekről, melyek a modern mezőgazdaságot szolgálják.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.