2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2019. február 07. csütörtök • 10:45

Halászok figyelem - mindenhol kell állami horgászjegy!

A magántulajdonban lévő, nem nyilvántartott vízterületek sem jelentenek kivételt.

Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltani horgászati tevékenységhez - hívja fel a horgászok figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).


A szabályszegők bírságra és eltiltásra számíthat - fotó: Pixabay

A hivatal felhívja a horgászok figyelmét, hogy Magyarország minden halgazdálkodási vízterületén állami horgászjegy szükséges a tevékenységhez. Illetve fontos változás, hogy

éves területi engedéllyel a naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból évente összesen legfeljebb 100 darab fogható ki az adott vízterületből.

Az állami horgászjegy megváltása a nem nyilvántartott vízterületen is kötelező, amelyekre egyéb szabályok is vonatkoznak. A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekre nem adható ki területi jegy, továbbá azokba tilos halat telepíteni, illetve a nem nyilvántartott vízterületből kifogni és megtartani csak idegenhonos halfajt lehet.

Azt a személyt, aki nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületbe halat telepít, illetve ezeken a vizeken állami horgászjegy nélkül horgászatot engedélyez, a hatóság halgazdálkodási bírsággal sújtja,

az engedély nélkül horgászó személy pedig halvédelmi bírságra és a horgászati tevékenységtől történő eltiltásra számíthat.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. CII. törvény végrehajtási rendeletébe (Vhr) új elemként került be, hogy egy horgásznak egy évben egy adott halgazdálkodási vízterületre csak egy darab érvényes, éves területi jegye lehet. A Vhr. 9. mellékletében szerepel az az új rendelkezés, hogy "A naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból éves területi engedéllyel évente összesen legfeljebb 100 db fogható ki."

Ez azt jelenti, hogy ha a horgász az éves területi jegye birtokában egy adott vízterületen kifogta a 100 darabos „kvótát”, újabb éves jegyet ugyanoda már nem válthat.

A korlátozás kizárólag az éves területi jegyekre vonatkozik, vagyis a horgász a kvóta túllépését követően is jogosult lehet napi vagy heti jegy váltására, amennyiben a halgazdálkodásra jogosult a helyi horgászrendjében erről másként nem rendelkezik.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.