2019.09.18., szerda , Diána

Hírek

2019. március 22. péntek • 10:28

Hamarosan elindul a vadon élő rókák veszettség elleni kampánya

2019. március 29. és április 14. között zajlik Magyarországon a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása.

2019 tavaszán Magyarország 9 megyéjében, összesen 41.970 négyzetkilométernyi területen végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).


A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak - fotó: Pixabay

A március 29. és április 14. közötti időszakban kisrepülőgépekről juttatják ki a vakcinát tartalmazó csalétkeket a kezelendő területekre, elkerülve a lakott, sűrűn beépített településrészeket.

Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat,

amelynek költségeihez az Európai Unió 75 %-os társfinanszírozást biztosít.

Az oltóanyag az ember számára kellemetlen szagú csalétek belsejében, alumínium-műanyag fóliában található. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétket, az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az érintett térségekben.

A korlátozás a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig tart, pontos idejéről a járási hivataloknál lehet érdeklődni, illetve a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs programnak köszönhetően napjainkra elvétve fordul elő a betegség Magyarországon;

utoljára 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája, valamint az immunizálási kampánnyal kapcsolatos további tudnivalók megtekinthetők a Nébih honlapján. A veszettségről pedig további információk olvashatók a Nébih Veszettségmentesítési programjának honlapján.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.