2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2022. november 17. csütörtök • 15:22

Hamarosan kezdődik a halértékesítési szezon

Országszerte halhiány van, ennek a tényét érdeklődésünkre megerősítette a Magyar Aqvakultúra és Halászati Szakmaközi szervezet is. Megnyugtató azonban az, hogy a belső piacokat nem érinti a veszteség, tehát lesz elég hal karácsonykor.

A háttérben több, egymást erősítő folyamat van és eközben az emelkedő takarmányárakkal is meg kell küzdenie a halgazdaságoknak. Összességében elmondható, hogy a kedvezőtlen körülmények miatt önkorlátozásba fogtak a haltermelők és folyamatosan csökken a termelésbe vont vízterületek száma. Ennek részleteiről Sziráki Bence, a MAHAL ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy a hal hiányát a vásárlók többsége eddig azért nem vette észre, mert a legtöbbet, vagyis az éves termelés felét hamarosan, tehát decemberben értékesítik a termelők.


Fotó: Artur Pawlak / Pixabay

- Hat éve változott meg igazán az értékesítési környezet a halpiacon, hiszen a jogszabály változás miatt megszűnt a természetes vizeken a kereskedelmi célú halászat és onnantól kezdve kizárólag a magyar haltermelők, a tógazdaságok és intenzív üzemek látják el a fogyasztókat a különböző haltermékekkel. Ezen belül a tógazdasági haltermelésben van egy szezonalitás: ezekben a tavakban ősszel történik a lehalászás, akkor engedjük le és kerül a kezünkbe a hal, ezért csak októbertől egészen a meleg időjárás beköszöntéig áll folyamatosan rendelkezésre a hal, utána minden évben szünet következik - összegezte az ügyvezető.

Az utóbbi két évben a nehézségeket fokozza a kedvezőtlen időjárás, ráadásul idén olyan csapadékszegény, aszályos idővel néztek szembe a termelők, amit az elmúlt ötven évben nem láttak.

Rengeteg halastavon egy, másfél méter víz hiányzott a mederből, ezért a MAHAL készített egy friss felmérést, miszerint országosan 6300 hektárnyi halastó érintett ebben a vízhiányban, amely óriási mennyiségnek számít. Jelenleg 26 ezer hektár üzemel csak, ami évről-évre egyre kevesebb a szélsőséges időjárás miatt. Leginkább azok a tógazdaságok érintettek, amelyekbe gravitációs úton érkezik a töltővíz, s ezeket a völgyzáró gátas tavakat csak szivattyúval, csatornákból nem lehet feltölteni vízzel.

Mindezt megerősítette Európa legnagyobb édesvízi halgazdaságának, a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. vezérigazgatója is. Simon Károly azt mondta, hogy a tartós meleg májustól augusztusig tartott, amikor egy csepp csapadék sem esett. A tavak hőmérséklete sokszor közelítette meg a harminc fokot, ami azt is jelentette, hogy kevesebb volt az oxigén a vízben. Az esős szeptembernek köszönhetően a tavak feltöltődtek, megkezdődött a halászat és az eddigi eredmények alapján jobb számokban reménykednek, mint amit vártak.

Decemberben a belső piacokat sikerül kiszolgálni: a külpiacokon 2020-ban az élő hal exportja megközelítette a hatezer tonnát, ebből is jól látszik, hogy van még tartalék az ágazatban. A haltermelők ráadásul előnyben részesítik már a hazai vevőket. 

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu Kommunikáció

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.