2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Hírek

2018. június 04. hétfő • 09:55

Hamarosan kiírja földgázbeszerzéssel kapcsolatos tenderét a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felméri a tagok igényeit, a szervezet a friss földgázenergia-piaci összefoglalóval szeretné elősegíteni a tájékozódást.

Mint az összefoglalóban olvasható, június elején szükséges meghozni a gázbeszerzésre vonatkozó végső döntéshozatalt, így a NAK által kiírandó gáztender is ekkorra várható.

A villamosenergia-kereskedelmi szerződések lekötése júniusban, vagy legkésőbb júliusban meg kell, hogy történjen, mivel - a magas hőségvárakozásoknak megfelelően - az augusztus a legnagyobb árkockázattal rendelkező nyári hónap a légkondicionáláshoz szükséges villamos energia fogyasztási többlet miatt, továbbá nem javasolt a döntés elhalasztása az őszi időszakra sem.

A nemzetközi és a hazai energiapiacokon alakuló általános trendek

Májusban is folytatódott az összes energiahordozó esetében erősen növekvő trend és a jelenlegi világpiaci helyzet alapján szignifikánsan csökkenő tendencia a közeljövőben sem várható, mivel az olajárak nagyon erősen felfelé húzzák az energiaárakat.

Az északi-tengeri Brent jegyzésára májusban napon belül többször is volt 80 USD/hordó szint felett, amely több éves csúcsot döntögetett, amely a gázárakban is napi szintű, akár 0,5-0,8 EUR/MWh ugrást okozott. A West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti olajára 70 dollár feletti értéket mutatott.

Az árak emelkedését egyébként elsősorban az Egyesült Államok iráni nemzetközi atomalkuból való kilépése, illetve az új iráni szankciók híre hajtja (ország olajexportja napi 200 ezer hordótól közel 1 millió hordóig terjedő csökkenést szenvedhet). A szankciók ugyan csak hónapokkal később lépnének életbe, de a piac már most az iráni ellátás napi több százezer hordós csökkenését prognosztizálja, amit az OPEC idén júniusra várható, a kitermelés növelésére vonatkozó bejelentése sem tudott csökkenteni. A Bank of America becslése szerint jövőre elképzelhető, hogy eléri a 100 dollárt is az olaj hordónkénti ár.

A forint gyengülése szintén árnövelő tényező, az árfolyam közelít a 320 Ft/EUR felé.

Az európai gázpiacon jelentős integrációs változások zajlanak, amelyek alapvetően alakítják át az elmúlt évtizedek során kialakult ellátási rendszereket. Egyre inkább visszaszorul a tradicionális európai belföldi termelés, amelynek többségét adó holland Groningen mező is várhatóan 2030-ig bezárásra kerül a növekvő földrengésveszély miatt. Az LNG előretörése (az EU-s gázimport 2016. évi 13%-os arányáról 2030-ra várhatóan 23%-ra nő) és az alternatív ellátási lehetőségek kiépülése segíthet a növekvő igények kielégítésében, mindemellett viszont a versenyképes orosz vezetékes gáz növelheti leginkább a piaci részesedését az Északi Áramlat-3 esetleges megépítésével.

Nemzetközi és hazai piacokon kialakult földgázárak és jövőbeli kilátások

A holland TTF és osztrák CEGH VTP tőzsde 2018/2019. gázévi jegyzésára

A magyar végfogyasztói árazást is meghatározó holland és osztrák piacok 2018/2019. gázévi kalkulált jegyzésáraiban drasztikus növekedés látható, csak néha-néha előforduló 0,3-1 EUR/MWh nagyságú csökkenéssel.

A TTF és CEGH következő gázévi átlagára 21-23 EUR/MWh között mozog, ami végfogyasztói szinten kedvező fogyasztási profil esetén is 2 200-2 400 HUF/GJ fix árszintet indikál. A másnapi szállítási piacok is rendre magas szinten zártak az előző hónaphoz képest 10%-os növekedést produkálva

(21,5 EUR/MWh, illetve 21,7 EUR/MWh volt a day-ahead májusi átlagár a fenti tőzsdéken).

A pár nappal ezelőtti nagy korrekció rövidtávon csökkenést mutat ugyan, ami csalóka, mert újból növekedő, oldalazó trendet folytat a földgáz jegyzésár.

A magyar CEEGEX-HUDEX gáztőzsdén májusban szintén 10% feletti volt a növekedés az előző hónaphoz képest, sőt a 2018/2019 gázévi kalkulált jegyzésár egy alkalommal még a 23 EUR/MWh nagyságot is meghaladta (21,7 EUR/MWh volt a day-ahead májusi átlagár). Szignifikáns olajpiaci változás nélkül nem várható reálisan árcsökkenés. A magyar gáztőzsdén elérhető jegyzések esetében a nemzetközihez hasonló kép látható, azaz a közelebbi nyár végi, téli negyedévek erősebben növekednek, a jövő tavaszi időszak esik majd csak kedvezőbb kockázati kategóriába.

A földgáz esetében - nagyszámú ajánlatkérések alapján – a korábbi időszakban tapasztalt 1 890 -2 040 HUF/GJ közötti 2018/2019 gázéves fix ajánlatok 1 hónap leforgása alatt hozzávetőlegesen 15%-kal megugrottak és 2 200 -2 400 HUF/GJ közötti végfogyasztói árszint vált reálisan elérhetővé.

Kirívóan alacsony gázdíj ajánlatok esetén fokozottan ügyelni kell a rendszerhasználati díjelemekre, mert a költség egyszerűen átárazható ezekre, így minden esetben fontos a teljes költség alapú, összehasonlítható értékelés.

Az elmúlt napok csökkenése után ismét egy kismértékű visszakorrigálás volt a hazai gázárakban is és a gázár a következő napokban, esetleg hetekben várhatóan stagnál, majd újra növekedni fog. Különösen az augusztus emelhető ki, mint a legkockázatosabb nyári hónap a nagy hőség várakozás miatt, mivel a légkondicionáláshoz szükséges villamosenergia-fogyasztásnövekedés - az áramtermeléshez szükséges - még nagyobb földgázfogyasztást feltételez.

A fentiek alapján június elején szükséges meghozni a gázbeszerzésre vonatkozó végső döntéshozatalt, így a NAK által kiírandó gáztender is ekkorra várható.

A nemzetközi és a hazai piacokon kialakult villamos energia árak és jövőbeli kilátások

A környező országok (szlovák, cseh és román) tőzsdéi és a magyar villamos energia tőzsde (HUPX) – az integrációnak köszönhetően – többnyire májusban is együtt mozogtak. A másnapi szállítású hazai zsinóráram-termékek áprilisi átlagára 42,2 EUR/MWh nagyságú volt, amely az előző hónap 31,9 EUR/MWh átlagárához képest 32%-os növekedést jelent, azaz újra a februárban és márciusban tapasztalt magas, 40 EUR/MWh feletti átlagárat érte el a hazai piac. A csúcs áramtermék májusi átlagára 46,3 EUR/MWh volt, amely az áprilisi 33 EUR/MWh nagysághoz képest 40%-os növekedést mutat.

Forrás: HUPX  Kép: HUXP

A villamosenergia-kereskedelmi szerződések lekötése júniusban, vagy legkésőbb júliusban meg kell, hogy történjen, mivel - a magas hőségvárakozásoknak megfelelően - az augusztus a legnagyobb árkockázattal rendelkező nyári hónap a légkondicionáláshoz szükséges villamos energia fogyasztási többlet miatt, továbbá nem javasolt a döntés elhalasztása az őszi időszakra sem.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.