2022.10.03., hétfő , Helga

Hírek

2017. február 04. szombat • 09:10

Hamarosan munkába állnak a fővadászok

Február első felében mind az 52 tájegységi fővadász munkába állhat – értesült a Magyar Idők. A vadgazdálkodásban más változások is lesznek, hiszen az üzemterv tíz év helyett húsz évre szól majd. Az ehhez kapcsolódó jogszabályok társadalmi és közigazgatási egyeztetése hamarosan megkezdődik.

Több fontos változást is hoz ez az év a hazai vadgazdálkodásban. Az első ezek között az, hogy az újonnan létrehozott vadászati tájegységek működésének megszervezésére külön szakembereket, tájegységi fővadászokat neveznek ki. A lap úgy tudja, hogy február első felében mind az 52 fővadász munkába állhat.

A közszolgálati tisztviselőnek minősülő személyeket pályázat útján választották ki, a meghirdetett lehetőségre annak idején 143 szakember jelentkezett. A fegyvertartási engedély és a büntetlen előélet mellett a kinevezés feltétele volt a megfelelő szakmai gyakorlat is. Az agrártárca kérdésünkre most azt közölte: a fővadászok tevékenységét irányító főosztály már megkezdte működését, a minisztériumi egységet január elsejével alakították ki.

Újdonság az is, hogy márciustól kezdetét veszi az immár húsz évre szóló vadgazdálkodási időszak. A vadászterületek 95 százalékának üzemterve február 28-án lejár. Ennek kapcsán a Földművelési Minisztérium úgy tájékoztatott: a földtulajdonosok a legtöbb helyen már döntöttek a haszonbérlők személyéről. Az üzemtervekhez kapcsolódó jogszabályok társadalmi és közigazgatási egyeztetése hamarosan megkezdődik.

A változások, újdonságok kapcsán felidézhető, hogy a vadászok érdekeit képviselő Országos Magyar Vadászkamaránál a lapnak korábban úgy nyilatkoztak: fontosnak tartják, hogy a szabályozás teljes körű legyen.

A feltételek újragondolásával oldható meg a jövőben egyebek között a vadkárok hatékony megelőzése, rendezése, vagy például a hagyományos vadászati módok – köztük az agarászat, az íjászat és a solymászat – gyakorlása is. A kamara szerint a legnagyobb előny, hogy a rendelkezések megpróbálják összehangolni a vadgazdálkodás, a környezet- és a természetvédelem, valamint a tulajdonjog különféle szempontjait.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.