2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2016. május 13. péntek • 11:10

Hamisan hivatkoznak ökológiai gazdálkodásra egyes földvásárlók

Egyre gyakrabban történik meg, hogy helyi gazdálkodók elővásárlási jogát azzal iktatják ki a termőföldet vásárolni akarók, hogy ökológiai gazdálkodást vállalnak, amit később feltételezhetően nem teljesítenek. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról is beszámolt, hogy a helyi gazdálkodók visszajelzései alapján lemondásra szólította fel a szervezet Tolna megyei elnökét.

Tapasztalataink és a gazdálkodók visszajelzése szerint az ökológiai gazdálkodásra visszaélésszerűen hivatkoznak a földvásárlások során az ügyletek résztvevői – közölte a Magyar Idők megkeresésére Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint emiatt könnyen előfordulhat, hogy valaki Körmendről úgy vásárol Nyíregyháza mellett földet, hogy megelőzi elővásárlási jogban a helyi gazdát csak azért, mert határidő nélküli vállalást tesz arra, hogy a jövőben az adott területen ökogazdálkodást fog folytatni. Ez a gyakorlat – mutatott rá a kamara elnöke – egyébként elkezdett tömegessé válni, miután országos szinten felkapott megoldásként jelenik meg az adásvételek során. A kamara már szinte minden megyéből kapott jelzést arról, hogy a helyben lakó gazdálkodókat így játsszák ki, és veszik meg előlük a termőföldet.

– Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével együtt módosító indítványt nyújtottunk be a földforgalmi törvényhez. Ez csak annak adná meg a lehetőséget az ökológiai gazdálkodásra való hivatkozásra, aki már elismerten folytat ilyen tevékenységet, vagyis erről hivatalos tanúsítványa van” – mondta Győrffy Balázs.

Nem életszerű ugyanis az, hogy valaki úgy akar ilyen termelést folytatni, hogy korábban soha nem foglalkozott ökológiai gazdálkodással, ráadásul mindezt majd csak például 15 év múlva tervezi valójában elkezdeni, amikor is lejár az adott területre szóló bérleti szerződés. Fontos leszögezni – tette hozzá –, alapvetően egyetértünk azzal, hogy növekedjen az ökológiai területek aránya, s a módosító indítványt egyébként a tanúsítványt kiadó Biokontroll Hungária is támogatta. A tanúsító igazolással rendelkezőknek ezért megmaradna az elővásárlási és előhaszonbérleti joga.

A hatályos földtörvényt a kamara elnöke más pontban is módosítaná Jakab István képviselőtársával, a parlament alelnökével együtt, mivel úgy tapasztalták, az önkormányzatok sem a törvénynek megfelelően járnak el. Mint ismert, a földadásvételek jóváhagyása a kamarák megyei elnökségei által létrehozott földbizottságok feladata, amelyek – a települési agrárgazdasági bizottságok bevonásával – a helyi gazdálkodók érdekeit képviselik. Döntésüket azonban az önkormányzatok képviselő-testületei felülbírálhatják. E testületek ugyanakkor gyakran nem a földforgalmi törvény szellemében járnak el, hanem egyéb települési érdekek alapján vétózzák meg a kamara megyei elnökségeinek az adásvételi szerződéssel kapcsolatos állásfoglalását – vázolta fel a szervezet tapasztalatait Győrffy Balázs, jelezve, hogy a földbizottságok viszont gyakran hiába fordulhatnak bírósághoz, mert azok nem fogadják el ügyfélnek a Kamarát.

Ilyen perből egyébként nagyjából kétszáz van jelenleg folyamatban. Mint mondta, a földbizottsági jogkörben eljáró megyei elnökségeknek eddig megközelítőleg 90 ezer ügyük volt, s ezen ügyletek megközelítőleg két százaléka esetében helyezkedtek elutasító álláspontra. A leggyakrabban azért vétózták meg az adásvételt, mert az elővásárlási jogát a vevő visszaélésszerűen gyakorolta volna, vagy életvitelszerűen nem helyben élt, vagy mert a felek aránytalanul magas árban állapodtak meg a helyben kialakult értékhez képest.

– Az egységes jogalkalmazási gyakorlat érvényesülése érdekében törvénymódosító javaslatunk egyértelművé teszi, hogy a helyi földbizottságot, valamint jogszabályi felhatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát az ügyféli jogállás illeti meg – mondta az elnök. Ennek törvényi kinyilvánítása azért indokolt, mert az eddigi bírósági gyakorlat a helyi földbizottság – ide értve a kamarát is – ügyféli jogállását illetően nem volt egységes, ám amennyiben az Országgyűlés elfogadja a módosítót, úgy a kamara a törvény szellemének megfelelően tudná érvényesíteni szakmai álláspontját.

A visszaélések a kamarát sem hagyták érintetlenül – mert ilyen jelzések jelentek meg a sajtóban a köztestület Tolna megyei elnökével összefüggésben. Ezzel kapcsolatban Győrffy Balázs elmondta: személyesen is felkeresték ezzel helyi gazdálkodók, és úgy látja, alapos a gyanúja annak, hogy az illető – tisztségével visszaélve, illetve azt felhasználva – strómanként járt el, illetve működött közre ilyen ügyekben egy nagyvállalkozó földügyletei során. – Emiatt meggyőződésem, hogy Hadházy Árpádnak vissza kellene adnia Tolna megyei elnöki mandátumát – szögezte le. Mint mondta, amennyiben ezt önként nem teszi meg, úgy etikai vizsgálatot kezdeményeznek ellene.

Az MTI az ügyben korábban megkereste Hadházy Árpádot, aki visszautasította az elhangzottakat, de részletekről nem kívánt beszélni. A távirati iroda azért kereste meg a megyei elnököt, mert a Jobbik szekszárdi önkormányzati képviselője arról számolt be, hogy Twickel György, a Szekszárd Zrt. tulajdonosa és Hadházy Árpád, a cég igazgatótanácsi tagja több földügyletben érintett. Állítása szerint Twickel és Hadházy a Szekszárd Zrt. alkalmazottait vették rá arra, hogy termőföldet vásároljanak helyettük. A politikus szerint a cégtulajdonos és tisztségviselő más trükköt is alkalmaz a földárveréseken.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.