2021.01.24., vasárnap , Timót

Hírek

2020. május 19. kedd • 15:48

Hamvas rétihéják vadásznak a Csanádi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén ritkán bukkannak fel hamvas rétihéják. Május eleje óta azonban legalább 4-5 példány itt tartózkodik, rendszeresen megfigyelhetjük őket vadászat közben.

A hamvas rétihéja Magyarországon ritka költőfajnak számít, 100-nál kevesebb a fészkelő párok száma - írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.  A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárréten és a Dévaványai-Ecsegi pusztákon van néhány fészkelő pár. A délebbre fekvő Csanádi pusztákon azonban csak vonuláskor figyelhetők meg. Bízunk benne, hogy hamarosan költőfajként is megjelennek ezeken a területeken.

Fotó: Marik Pál

Különleges élmény megfigyelni, ahogyan a hamvas rétihéják vadásznak. Nagyon szépen, kecsesen repülnek, a csérekhez hasonlóan csaponganak. Ruganyos, hosszú szárnyaikat lágyan, szemet gyönyörködtetően mozgatják.

Magyarországon négy rétihéja faj fordul elő. A barna rétihéja gyakori költőfaj, a hamvas rétihéja kis számban költ, a kékes rétihéja téli vendég, a fakó rétihéja pedig csak átvonulóként jelenik meg az országban.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.