2023.06.02., péntek , Kármen, Anita

Hírek

2017. július 16. vasárnap • 15:36

Harmincöt arany a balatoni borok versenyén

Lezajlott a XV. Balatoni borok versenyének bírálata a Pannon Egyetem Georgikon Karán: a megméretésre 47 termelő 147 bormintával nevezett. Két boglári bort is díjazott a neves szakemberekből álló zsűri.

fotó: 123rf

A 85 fehér boron kívül 20 vörös, 16 rozé, hét szénsavas valamint 13 desszertbort értékelt a zsűri. A Boglári Borvidékről 38 minta érkezett, ezen kívül badacsonyi, balatonfüred-csopaki, zalai, illetve balaton-felvidéki nedűket is vizsgáltak. A két nagy arany, 35 arany, 60 ezüst, 37 bronz minősítés mellett hét oklevelet is átadtak a főszervezők. – írja a sonline.hu.

Rangos elismerést ítéltek a balatonboglári Hujber Pincének: a Balatoni Borrégió legjobb gyöngyöző-pezsgő bora 2017 címet a 2016-os évjáratú Frizzante kapta, míg a legjobb rozé bor díjat a boglári Rád-Vin Kft. 2016-os balatoni rozéja nyerte.

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíjával a nagy arany éremmel elismert 2016-os Sauvignon Blancot (balatonfőkajári Feind Borház) jutalmazták, a legjobb fehér bornak járó címet – tavalyi évjáratú Fröccsnekisjó olaszrizling – a badacsonytomaji Borbély Családi Pincészetnek adományozták, s a vörösborok kategóriájában kimagasló eredményt ért el a balatonfőkajári Feind Borház 2015-ös Shiraz bora. Egy 2016-os Orosztonyi Cserszegi fűszeres késői szüretelésű bor kapta a legjobb desszertbor díjat, s az idén először választották meg Veszprém város borát: a szentantalfai Dobosi Pincészet 2015-ös Kéknyelűje érdemelte ki a megtisztelő elismerést.

A verseny fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt, szakmai védnökök: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Pannon Egyetem Georgikon Kara és a Balatoni Borvidéki Borrégió. A zsűri elnöke Koczor Kálmán nagymester, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke volt.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.