2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Hírek

2018. április 28. szombat • 10:30

Három méhgyilkos növényvédő szer használatát tiltotta be az EU

Bár Magyarország is a méhekre veszélyes vegyszer betiltása ellen foglalt állást, a többség a neonikotinoidok betiltása mellett döntött.

Évek óta egyre több tudományos bizonyíték támasztotta alá, hogy a neonikotinoid típusú növényvédő szerek veszélyesek a méhek életére. Pénteken az Európai Unió tagállamai úgy döntöttek, hogy az EU területén gyakorlatilag betiltják e szerek használatát. 

A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Csupán négy ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, mellyel az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték volna a beporzók, a környezet és az emberek védelmének érdekei elé.

A környezetvédő szervezet azt várja a magyar kormánytól: ezentúl tartsa tiszteletben a tilalmat, és ne kérjen ki eseti engedélyeket ezen bizonyítottan pusztító szerek hazai használatára.

A bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára

2013-ban az Európai Unió három neonikotinoid: a Bayer-féle imidakloprid és klotianidin, valamint a Syngenta által kifejleztett tiametoxám részleges tilalmát vezette be a méhek számára vonzó termények (repce, kukorica, napraforgó) esetén. A mai döntés ezt a korábbi tilalmat terjeszti ki minden szabadföldi felhasználásra,

és kizárólag állandó üvegházakban engedélyezi ezen szerek alkalmazását.

A Greenpeace közleménye kitér arra is, hogy Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2018. február végén tette közzé jelentését, mely az említett neonikotinoidok hatásaival foglalkozó, 2013 óta megjelent kutatásokat összegzi. Az uniós hatóság kijelentette: a tanulmányok többsége alátámasztja, hogy ezen szerek károsítják a házi-, a posz- és a vadméheket.

agrotrend.hu / Greenpeace

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.