2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Hírek

2018. február 12. hétfő • 09:47

Hasznos a magyar-szerb kapcsolatok erősödése a vajdasági magyar gazdaságok számára is

Közös mezőgazdasági programokról, szakértői szintű tapasztalat-átadásról és közös feldolgozóüzem létesítéséről is tárgyalt Szerbia mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterével a magyar agrártárca vezetője.

A negyedik magyar-szerb kormányülés előtt Fazekas Sándor és Branislav Nedimović megbeszélésén a szerb miniszter érdeklődött a Magyarországon alkalmazott Agrárhitel Garancia program működéséről. Magyarország kész átadni a hitelprogrammal kapcsolatos tapasztalatait, továbbá szakértői együttműködést is kész vállalni, melynek keretet Európai Uniós finanszírozású (Twinning) projektek adhatnak – tájékoztatott közleményében az agrártárca.

Fazekas Sándor a megbeszélésen egyetértett szerb partnerének azon javaslatával, miszerint a Vajdaságban működő, Magyarország által a Határon Túli Gazdaságfejlesztési Program keretében nyújtott támogatásokat a jövőben a feldolgozott termékek előállítására kell összpontosítani. Ez a főként agráriumból élő vajdasági magyarok és Szerbia gazdasága szempontjából egyaránt gyümölcsöző lehet.

A negyedik magyar-szerb kormánycsúcs ünnepélyes aláírási ceremóniája keretében szándéknyilatkozat is született, amelyben a szerb Mezőgazdasági, Erdő- és Vízgazdálkodási Minisztérium és a magyar Földművelésügyi Minisztérium konkretizálta a mezőgazdasági és élelmiszeripar jövőbeli együttműködési területeit. Ezek közül az egyik legjelentősebb vállalás, hogy országaink a közeljövőben Dél-Szerbiában egy nagy kapacitású bogyósgyümölcs feldolgozóüzemet hoznak létre.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.