2023.06.01., csütörtök , Tünde

Hírek

2023. január 20. péntek • 09:10

Hatalmasat kaszált egy nyugati olajcég az ukrajnai háborún

Moszkva ukrajnai invázióját követően a világ legnagyobb olajipari szolgáltatója, az SLB jelentősen fellendítette oroszországi üzletét.

Tette mindezt úgy, hogy lecsapott a távozó riválisok által hátrahagyott lehetőségekre – írja a Reuters cikke nyomán a portfolio.hu. Az offshore cég oroszországi és közép-ázsiai részlege 2022 harmadik negyedévében 25 százalékkal növelte bevételét az előző negyedévhez képest. Ez jócskán meghaladta a többi régió 11-12 százalékos növekedését. A vállalat ráadásul arra számít, hogy a negyedik negyedévben rekord eredményt ér el oroszországi részlegénél.

Fotó: MTI

A vállalat még márciusban közölte, hogy bár folytatja tevékenységét Oroszországban, leállította az ottani új beruházásait. Szakértők szerint az SLB valószínűleg azért nem került az Oroszországgal folytatott pénzügyi tranzakciókat tiltó amerikai és európai szankciók hatálya alá, mert az orosz energiaszektor ellen hozott intézkedések nem az olajkitermelés, hanem az értékesítés korlátozására irányulnak.

Az Ukrajna orosz megszállása óta eltelt hónapokban számos nyugati vállalat zárta be vagy adta el ottani tevékenységét. Ezzel szemben az SLB 2022 végén mintegy 70 alkalmazottat vett fel Oroszországban, egy bővülés keretén belül. A cég Oroszországot is magába foglaló regionális egysége 2022 első és harmadik negyedéve között 45 százalékkal növelte bevételeit.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.