2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2018. március 29. csütörtök • 19:28

Határozott és egységes NEM a "lopakodó jogalkotásra"

Habár a közös agrárpolitika vonatkozásában felpörgött az EU jogalkotása, a bizottság a vidékfejlesztési források egy részét továbbra is a migrációra kívánja felhasználni.

Az agrárium további fejlődésére, a közös agrárpolitika (KAP) forrásainak jövőbeni biztosítására stratégiai keretmegállapodást kötött csütörtökön a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz). A dokumentumot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, a Magosz elnöke írta alá. 

Jakab István, Fazekas Sándor és Győrffy Balázs az aláírást követően - fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK

Fazekas Sándor elmondta, a közös agrárpolitika vonatkozásában felpörgött az EU jogalkotása, folyamatban van a közös pénzügyi keret előkészítése is. 
- Nekünk elemi feladatunk, hogy a magyar gazdák érdekeit képviseljük az EU-ban és itthon, azt, hogy ne vonják el más feladatokra a forrásokat, amelyekből eddig a gazdák részesültek - mondta a miniszter. Megjegyezte, hogy

a bizottság a vidékfejlesztési források egy részét a migrációra kívánja felhasználni.

- A magyar mezőgazdaság talpra állt, az élelmiszergazdaságban mintegy 70 ezer új munkahely jött létre, ennek alapját pedig a magyar agrárpolitika, a nemzeti, illetve a közös agrárpolitika támogatásai jelentik - mondta. A tárcavezető szerint ezeket kell megvédeni, hogy megfelelő finanszírozás legyen továbbra is. Hozzátette, ez a vásárlók érdeke is, akik jó minőségű élelmiszereket akarnak vásárolni, méltányos áron. Ezért is fontos, hogy a következő időszakban a megállapodásban részt vevők sikeresen képviseljék a magyar gazdák érdekeit, az általuk elért eredményekre támaszkodva - mondta. 

Győrffy Balázs: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a KAP célrendszere megmaradjon - fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK

A NAK elnöke szerint kézzelfogható a migrációs költségek KAP rovására történő finanszírozásának a veszélye. Erről már volt szó a most futó közös agrárpolitikai költségvetés féléves felülvizsgálatakor is, de akkor meg tudták akadályozni - mondta. Úgy vélekedett, ugyanarra a határozott és egységes állásfoglalásra van szükség, amivel az előző támadást vissza tudták verni. 

Kitért arra is, hogy az EU-ban magas az élelmiszerbiztonság szintje, óriási elvárások vannak a gazdákkal, élelmiszerfeldolgozókkal szemben.

A közös agrárpolitika azt a célt szolgálja, hogy a szabályozásból fakadó többletköltségeket, termeléskorlátozó eszközöket részben, egészben ellensúlyozza, kompenzálja. 

Kifejtette: abban érdekeltek, hogy a magyar termelők egy jó gazdálkodási környezetben, megfelelő támogatási viszonyok között, jó minőségű élelmiszereket tudjanak előállítani, magas élelmiszerbiztonság mellett. A kormánnyal együttműködve, szeretnék ezeket az értékeket megóvni - mondta.

Jakab István: a megoldás módjában van jelentős különbség - fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK

Jakab István elmondta, egyetértenek a bizottság azon javaslatával, hogy maradjon meg a közös agrárpolitika, váljanak versenyképesebbé az európai uniós gazdák, segítsék a fiatal gazdákat. A Magosz elnöke kijelentette: határozottan visszautasítják a "lopakodó jogalkotást", azt, hogy a gazdák felzárkóztatását szolgáló uniós forrásokat "migránsellátásra használják". 

Találják meg a módját annak, hogy a Brexit után legyen elegendő uniós forrás a közös agrárpolitika,

főleg az egyes pillér finanszírozásához, növeljék a befizetéseket, amit Magyarország kész megtenni - mondta.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.