2019.08.21., szerda , Sámuel,Hajna

Hírek

2018. október 03. szerda • 14:18

Hatással lenne a klímaváltozás a népességvándorlásra?

Egyes vélemények szerint a két jelenség összefüggésben lehetnek.

Az erős klímavédelem hozzájárul a migrációs nyomás csökkentéséhez - jelentette ki Áder János köztársasági elnök Budapesten.


Áder János: az Európai Bizottság is kiemelt biztonsági kockázatnak tekinti a klímaváltozást - fotó: Balogh Zoltán (MTI)

Az államfő a Biztonsági kihívások a 21. században (Éghajlatváltozás - Migráció) címmel rendezett tudományos konferencián előadásában kiemelte:

ahol folyamatosan csökken a víz mennyisége, romlik a talaj minősége, emelkedik a tengervízszint, az urbanizáció miatt jelentősen növekszik a környezeti terhelés, megindulhat a népmozgás.

- A másfélmillió ember érkezése Európába csak a jéghegy csúcsa, és bizonyosan a klímaváltozás az egyik ok, amely erősíti a migrációs folyamatokat - vélekedett.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott tanácskozáson Áder János hangsúlyozta:

sok múlik a szomszédos országokon, illetve az első biztonságos országokon, ahova megérkeznek az emberek, ezért ezeknek az országoknak nemzetközi segítségre van szükségük.

A köztársasági elnök az elmúlt évek változásai között említette, hogy jelentősen nőtt a világ népessége, az aszályos területeken ráadásul még nagyobb népességrobbanás tapasztalható.

- Emellett drámai mértékben gyorsult az urbanizáció üteme, és a vízhiánynak kitett nagyvárosok száma is nőtt

- mutatott rá.

A klímaváltozás következményeiről szólva kifejtette: drámai áradások és aszályok várhatók, a mezőgazdasági területek csökkennek, ennek következtében konfliktusok alakulhatnak ki. A szíriai polgárháború egyik oka is a korábbi aszályos időszak volt - emlékeztetett. 

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.