2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2022. szeptember 08. csütörtök • 14:14

Hatósági áras lesz a tűzifa, tíz köbméter jár mindenkinek

Tűzifa- és szénprogramot indít a kormány a gázfogyasztás kiváltására – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány szerdai ülésén az energiaválság miatt megállapította, hogy elsősorban a gázár okoz nehézséget, ezért a gázfogyasztást kell csökkenteni. Gulyás Gergely – amellett, hogy bejelentette, az állami intézményekben 25 százalékos megtakarítást kell elérni – közölte: a gázfogyasztás kiváltására tűzifa- és szénprogramot indít a kormány.

A részletek ismertetve a miniszter elmondta, jövő hét csütörtöktől a fűtési szezon kezdetéig nem csak a tüzépeken lehet majd fát venni, hanem az állami erdőgazdaságoktól is. Jövő hét szerdáig közzéteszi a részleteket és a vásárlási helyeket az agrárminisztérium. A kormány a különféle fafajtákra eltérő hatósági árat határoz meg.

Fotó: pixabay.com

Mindenkinek 10 köbméter fát tudnak adni ezen az áron, nem azonnal, hanem a fűtési szezon kezdetéig" – mondta a miniszter. Az is kiderült, hogy a hatósági árra azért van szükség, hogy ne szaladjanak el az árak, a mennyiségi korlátozásra pedig azért, hogy ne legyen hiány.

Gulyás Gergely szerint a 10 köbméter fa egy átlagos ház téli fűtésére elegendő.

Egyelőre az állami erdőgazdaságokban vezetik be a hatósági árat a tűzifa esetében, a piaci értékesítőhelyeknél nem. Nagyjából a jelenlegi árakat fogjuk befagyasztani, a cél, hogy az árak ne emelkedjenek tovább – tette hozzá. A szénprogram is azt szolgálja, hogy aki teheti, gázról álljon át a szénfűtésre. Az államnak elővásárlási joga van az itthon kitermelt szénre, jelenleg ez a mennyiség évi 50 ezer tonna, de a kormány szerint 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés a külszíni fejtés felfuttatásával.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.