2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2017. november 10. péntek • 17:16

Hazai borszakma elismerése a Grand Tokajnak

A magyar borokat sorrendbe állító, a héten megjelent TOP 100 Magyar Bor 2017 kiadványban többszörösen díjnyertes Grand Tokaj borokat ismert el a hazai borszakma. A Grand Tokaj 2013-as aszúja első helyezést ért el, és előkelő helyen végzett a 2015-ös dűlőszelektált Kővágó Furmint.

Már 2013-ban látszott Tokaj-Hegyalján, hogy az akkori szüretből származó Tokaji Aszú kiemelkedő minőségű lesz: 2,500 mázsa válogatott aszúszem adta az alapanyagot, és a csak Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges mikroklíma gondoskodott a szőlő természetes aszúsodásáról - írja közleményében a Grand Tokaj. 

A 2016-ban palackozott 2013-as évjáratú Grand Tokaj Aszú azóta olyan elismeréseket hozott az állami tulajdonú borászatnak, és ezzel a hazai borszakmának, mint a Decanter World Wine Awards aranyérme, vagy a londoni International Wine Challenge kategóriagyőzelmet jelentő Trófea-díja. A világ legnagyobb borversenyein díjakat nyert tokaji aszú tehát nemzetközi kontextusban is abszolút értelmezhető.

A főleg furmint és hárslevelű aszúszemből, teljesen furmint alapborból 170 g/l maradékcukor tartalmú borkülönlegesség a Szegi pincében 18 hónapig érlelődött hordóban.

Illatában nagy komplexitás, ízében tiszta gyümölcsösség dominál, a savak kereken és hosszan tartják ezt a nagy potenciállal rendelkező, igazi tokaji nagybort, méltón a több száz éves hagyományhoz, de megfelelve a modern borkultúra elvárásainak

- írja a borászat.

A 2015-ös Kővágó Furmint szintén világszerte ismert és díjazott prémium szárazbora a Grand Tokaj Zrt.-nek, amely a dűlőszelekciónak köszönheti egyedi karakterét.

A borban található hűsítő jelleg szépen keveredik a Furmint szőlő zamatával, melyet kiegészít a mádi Kővágó dűlő ásványossága.

Nagytestű és hosszú lecsengésű borról van szó, amely méltán végzett előkelő helyen a TOP 100 magyar borok listáján.

Garancia a hagyomány és a modern borkultúra elvárásai közötti harmóniára, ezzel együtt a minőségre is a társaság főborásza, Áts Károly személye is, akinek a felügyelete alatt e palackba zárt remekművek készültek. Áts Károly maga is az egyik „legnagyobb név” a szakmában, 2012-ben az „Év bortermelője” címet elnyert szakember 2013. tavaszán igazolt a Grand Tokaj Zrt.-hez, azóta folyamatosan hozza a nemzeti tulajdonban lévő borászattal rangos hazai és külföldi elismeréseket.

Grand Tokaj Zrt. – a Magyar Állam alapította 1948-ban Szőlő és Gyümölcstermelő Nemzeti Vállalat néven. Az alapítása óta állami tulajdonú cég 1993-tól Tokaj Kereskedőházként, majd a minőségi megújulás részeként 2016-tól Grand Tokaj néven tölt be kulcsszerepet Tokaj-Hegyalja szőlészeti és borászati életében a hazai és globális borpiacok kulcsszereplőjeként. A Grand Tokaj Zrt. az UNESCO Világörökség része címet viselő, történelmi Tokaj-Hegyalja borvidék legnagyobb pincészete, a nemzeti borászati hagyomány őrzője és egyben fejlesztője is. A Grand Tokaj Zrt. a térség teljes bortermelésének 35%-át adja.

agrotrend.hu / Grand Tokaj Zrt.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.