2022.12.07., szerda , Ambrus

Hírek

2022. október 01. szombat • 11:04

Hazánk és Dunaföldvár az európai gabona-biofinomítás epicentrumává vált az elmúlt 10 évben

A jövő a fehérjéé: a gabonalapú fehérjeinnováció élén a Pannonia Bio

Klímaváltozás, élelmiszer-biztonság, energiaválság. Erre a hármas kihívásra a világ vezető vállalatai szünet nélkül keresik a megoldásokat egy állandóan változó piaci környezetben. Európa legnagyobb biofinomítója, a Dunaföldváron 10 éve működő Pannonia Bio még idén üzembe helyez két növényifehérje-gyártósort: egy 60.000 tonna árpafehérje koncentrátum- és egy 20.000 tonna kukoricafehérje koncentrátum-kapacitásút, további bővítési tervekkel.

A kiváló minőségű növényifehérje-koncentrátumok és -izolátumok iránt egyre nagyobb a kereslet Európában azokon a piacokon, amelyeket az európai étrend fokozatos változása határoz meg.


Hódos Ferenc. Fotó: Pannonia Bio

Eddig a költséghatékony módon előállított, kiváló minőségű, „tiszta címkével” ellátott, GMO-mentes és nem egzotikus növényi fehérjék hiánya korlátozta mind e termékek piacának bővülését, mind a fair elosztást. A Pannonia Bio növényifehérje-koncentrátumai ennek megfelelően fontos építőkövei lesznek az európai piacnak, ráadásul ezekhez a következő években hasonló új termékek is csatlakoznak.

"A növényi fehérjék előállítása évek óta stratégiai fontosságú terület Dunaföldváron az egyre növekvő élelmiszeripai igényeket szem előtt tartva. Évekkel ezelőtt több cégbe és a saját K+F tevékenységünk fejlesztésébe fektettünk be, amivel a gabonalapú fehérjeinnováció élvonalába kerültünk. A Pannonia Bio termékeivel jelentős léptékben jelenik meg ezen a piacon; az új árpafehérje-üzemünk a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike" - mondja Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója.

A Pannonia Bio fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálnivalókban, pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára.

A Pannonia Bioról
A Pannonia Bio, amely élen jár az új bio-alapú technológiák fejlesztésében, többféle terméket előállító biofinomítót üzemeltet Magyarországon 2012 óta, a Tolna megyei Dunaföldváron. Az azóta eltelt időszakban közel háromszorosára emelte termelőkapacitását a cég. Napjainkban takarmány-, élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolajalapú termékek alternatívájaként. A felhalmozódott mérnöki szakértelem és a gabonaalapú biotechnológia használata folyamatos lehetőséget biztosít új, innovatív termékcsaládok létrehozására. A Duna partján található finomító évente több mint 1 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője. Több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 12 ezer tonna feletti mennyiségű kukoricaolajat termel. A fehérjében gazdag állati takarmány előállítása hozzájárul az európai élelmiszerbiztonsághoz. A 400 főt foglalkoztató vállalat jelentős magyarországi adófizető és közvetett módon több mint ötezer – főként vidéki – munkahely megtartásához járul hozzá. Ez Európa legnagyobb egy telephelyen található biofinomító üzeme, egyben a körforgásos gazdálkodás úttörője Magyarországon. Az üzem a klímaváltozás hatásainak mérséklésére törekszik.

agrotrend.hu / Pannonia Bio

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.