2022.06.27., hétfő , László

Hírek

2019. augusztus 02. péntek • 13:53

A bioüzemanyagok arányának növekedésével mérséklődik az importált génmódosított szójától való függőség

Hazánkban is növekedik a bioüzemanyagok bekeverési aránya

Hazai viszonylatban is évek óta párbeszéd folyik a szakma és a döntéshozók között a bekeverési arány növeléséről, ami a napokban született kormányrendelet értelmében 2020. január 01-től bevezetésre kerül. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az üzemanyagok bio-részarányát 8,2%-ban határozta meg, míg a 95-ös oktánszámú benzin esetében a bioetanol részarány 6,1 % lesz.


fotó: adobestock

A bio-részarány növelésével hozzájárulhatunk a klímapolitikai célkitűzések megvalósításához, a gyártás során keletkező GMO-mentes melléktermékekkel számottevően mérsékelhető lenne az importált génmódosított szójától való függőség, nem utolsó sorban pedig csökkenthető lenne a régió olajszükséglete.

A jövő évtől bevezetésre kerülő rendelkezés nagy és stabil piacot jelent a magyar mezőgazdaság és az ágazat résztvevői számára, emellett környezetvédelmi szempontból is jelentős hatással bír.

Hazánk Európában az első, világviszonylatban pedig a 3. legnagyobb bioetanol előállító az USA és Brazília után (/fő alapon).  

Évente csaknem 700 millió liter bioetanolt és ennek társtermékeként csaknem 600 ezer tonna, magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmányt állít elő hazánk két nagy gyártója, a Hungrana Kft. és a Pannon Bio Zrt.  Ehhez mintegy 2,2 millió tonna, hazai takarmánykukoricát vásárolnak és dolgoznak fel éves szinten.

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint ez a döntés kiemelt fontosságú, hiszen

a magyar takarmánykukoricából előállított bio-etanol a jövőben nagyobb mennyiségben kerül hazai felhasználásra, csökkentve az export mennyiségét.

Így a hazai kukoricából hozzáadott értékkel előállított termékek a magyar lakosság számára képeznek valós értéket. Természetesen környezetvédelmi szempontból is jelentős változás érhető el a bioüzemanyagok szélesebb felhasználásával, de a gazdálkodók által megtermelt mintegy 7-8 millió tonna tengerinek is szilárd és állandó piacot biztosít ez a lépés.

Az etanol előállítása során társtermékként GMO-mentes, magas fehérje tartalmú takarmány keletkezik, mely szintén a hazai állattenyésztést támogatja.

És nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy Magyarország jelenleg is bioetanol-nagyhatalomnak számít, most pedig lehetőség nyílik megőrizni,  megerősíteni a nagyhatalmi státuszunkat, az ország gazdasági növekedéséhez hozzájárulva – tette hozzá a szakember.

agrotrend.hu / Hungrana Zrt.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.