2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2020. január 12. vasárnap • 10:00

Házi nyulat, birkát és tyúkot tartanak a tenyésztő telepen

Kisebb állattenyésztő telepet alakított ki a körös­tarcsai önkormányzat a település tulajdonában található Szabadkai utcai ingatlanon.

A birkák, tyúkok és házi nyulak mellé pedig hamarosan bikák is érkezhetnek majd, ami még hatékonyabbá teheti az egyébként közmunkában zajló munkát.

A több mint öt évvel ezelőtt elindult állattenyésztő telep számos cél mentén jött létre – nyilatkozta Lipcsei Zoltán. A település polgármestere elmondta, az önkormányzat szerette volna az egyik tulajdonában lévő üres telket a helyi mezőgazdasági hagyományok megőrzésére is hasznosítani.


Lipcsei Zoltán, a település polgármestere - Fotó: Imre György

– A községnek emellett földje is van, az ott termelt takarmány pedig jó szolgálatot tesz az állattenyésztésben – ecsetelte Lipcsei Zoltán polgármester. – Nem titok az sem, hogy a községünkben több, kifejezetten eredményes őstermelő dolgozik. Szerettük volna, ha a tudásuk a települést is segíti. Nagyon örülök emellett, hogy

a helyi gyerekek jó néhány alkalommal keresték már fel az állattenyésztő telepet.

Ők elsősorban a nyulak miatt jönnek, örülnek, hogy megsimogathatják a kis állatokat. Ezzel párhuzamosan, játékosan, könnyed formában képet kapnak az agrárium szépségeiről és persze nehézségeiről.

Az állattenyésztő telepen két közmunkás él, jelenlétük a birkák, tyúkok, juhok ellátása és a vagyonbiztonság szempontjából is lényeges. Mellettük Marton László önkormányzati képviselő és Bokor Imréné is fontos szereplője a munkának, különösen, mert mindketten régóta és eredményesen foglalkoznak állattenyésztéssel, mezőgazdasággal. Bokor Imréné hírportálunknak elmondta, jelenleg 191 tyúkot nevelnek a létesítményben. A tojásokat pedig a községi konyhán használják fel.

A nemrég megszületett két kis báránnyal együtt harminc birka béget a telepen.

– Tíz anyával kezdődött a történet, onnan sikerült ilyen szintre felfejleszteni az állományt – húzta alá Marton László. – A szebb jerkéket mindig megtartottuk anyának, a kosokat pedig folyamatosan cseréltük, cseréljük. Jelenleg is éppen egy jó húsú Ile de France kos biztosítja a szaporulatot.

Marton László kérdésünkre elmondta, tévedés, hogy a birkák húsvétkor fogynak a legjobban. Náluk legalábbis a karácsony a csúcsidőszak, ekkor viszik el a legtöbb példányt a felvásárlók.

– Év közben is lehet eladni juhokat, nagyjából késő ősztől késő tavaszig tartó időszakig – folytatta a gondolatot. – Júniustól azonban néhány hónapra visszaesik a kereslet.

A „farmon” tenyésztett harmadik állatfaj a nyúl. A növendék nyulak szállítása, átvétele azonban megtorpant az elmúlt időszakban. Így a telepen elsősorban a lakosság vásárol a példányokból. Akadnak, akik saját fogyasztásra, mások továbbtenyésztésre veszik. S a kis állatok miatt időről időre ellátogatnak a telepre a helyi óvodások és iskolások is.

Marton László és Bokor Imréné szólt arról, hogy az önkormányzat jelentős földterülettel is rendelkezik. Ezek egyikén, 1,5 hektáron lucernát termesztenek, ami az állatok számára kiváló élelmet jelent. Emellett a közterületeken lekaszált fű és a gyepszéna ugyancsak nagy segítséget jelent.

Lipcsei Zoltán és Marton László kitért arra, hogy terveik közé tartozik a szarvasmarha bikák tenyésztésének bevezetése is.

A munkát három bikával indítanák, majd folyamatosan fejlesztenék, bővítenék az állományt. Az első példányokat még kötötten tartanák, majd karámok kialakításával áttérnének a szabadon történő tartásra. Ez már csak azért is fontos, hogy az utóbbi módon nevelt szarvasmarhának nagyobb az értéke. A bikák tartásában egyébként is jelentős potenciál rejlik.

agrotrend.hu / Beol

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.