2021.05.14., péntek , Bonifác

Hírek

2017. augusztus 13. vasárnap • 13:20

Készültség a sertéspestis miatt a régióban

Gyűrűzik a tojásbotrány, terjed a sertéspestis, túl vagyunk a hőhullámon, zajlanak a mezőgazdasági rendezvények - a hét agrárhírei.

A tíz legintenzívebb magyarországi hőhullám közé is bekerült az egyik idei hőségperiódus. Átmeneti felfrissülés után augusztus 9-étől három napon keresztül ismét nagy forróság jellemezte a régiót. Az Alföld és az ország délkeleti területei különösen kitettek a növekvő hőhullámos időszakok okozta hőstressznek, míg a Dunántúl és a magasabb hegyvidékek felett várható értékek elmaradnak az országos átlagoktól.

A folytatódó kánikula ugyan felszárította a leveleket, de a nedves talajból elegendő pára jut a növényekre ahhoz, hogy beinduljon a fitoftóra és a peronoszpóra.

Egyre több munkáltató ismeri fel, hogy hőhullámok idején a munkabalesetek és a hőség okozta egészségkárosodások kockázata is megemelkedik. A munkavédelmi ellenőrzésnél 99 munkaadónál találtak problémát. Az országos ellenőrzések elsősorban azokra a munkahelyekre terjedtek ki, ahol a munkavállalók fokozott hő terhelésnek, illetve az időjárás kedvezőtlen hatásainak (hőség, közvetlen napsugárzás) voltak kitéve.

fotó:Pixabay

Augusztus első napjaira a legtöbb szezonális termék ára csökkent. A gyümölcsösökben a termés minőségére lehet kihatással a forró időjárás, valamint a szárazság. A szakemberek szerint a kárfelmérést majd csak a hőséget követő időszakban lehet elvégezni, elsősorban hosszú távú következményekkel kell számolni. Lezárult az aranyárú málnaszezon - eltűnőben vannak az ültetvények. Tovább csökkent idén a Magyarországon termesztett málna mennyisége. A gyümölcshöz így a szezon alatt is aranyáron lehetett hozzájutni.

Készültség a sertéspestis miatt a régióban - A román kormány kiemelt állategészségügyi kockázatú védelmi övezetté nyilvánította szerdán az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben, hogy elkerüljék az újabb állatokat fenyegető afrikai sertéspestist. Csehországban június végén észlelték először az afrikai sertéspestist a kelet-morvaországi Zlín megyeszékhely közelében elhullott két vaddisznó szervezetében. Jelenleg egy mintegy 50 négyzetkilométeres területet zártak körbe. A Szerbiai Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium Állategészségügyi Igazgatósága közölte, hogy Európa területén Litvániában, Lettországban, Lengyelországban, Oroszországban, Ukrajnában, Csehországban és Romániában is észlelték az afrikai sertéspestis megjelenését.

Házi sertésekre is átterjedt Kárpátalján a térségben eddig csak elhullott vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis-fertőzés (ASP), amelyben két állat pusztult el a héten a munkácsi járási Alsókerepec (Nizsnij Koropec) község egyik háztáji gazdaságában - adták hírül szombaton kárpátaljai hírportálok.

fotó:123rf

Csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására. Az ülést szeptember 26-ra hívják össze - közölte az EB egyik szóvivője. A litván biztos azt mondta: Hollandiának, Belgiumnak és Németországnak fel kellene hagynia a kölcsönös vádaskodással, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért. Péntek délutánig tizenöt uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Kína és Svájc.

fotó:MTI

Egyelőre hazánkban nem találtak atkairtóval szennyezett külföldi tojást a hatóságok, északi szomszédunknál többcsomagnyi gyanús áru került elő egy raktárból. A Lengyelországból érkezett árukról egyelőre nem lehet tudni, hogy tartalmaznak-e szermaradványt, de a hónap végéig minden beérkező tételt megvizsgálnak.

Az európai vidék ügye egyre inkább közép-európai ügy a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint. Mezei Dávid Csaba erről a Szentlőrinci Gazdanapok pénteki megnyitóján beszélt, azt hangsúlyozva, hogy a vidék megőrzésén múlik Európa önazonosságának megtartása. A szervezők korábbi közlése szerint az idén rekordszámú, több mint 400 kiállító vesz részt Magyarország harmadik legnagyobb, vasárnapig tartó mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításán és szakvásárán. 

Jól képzett szakemberek nélkül nincs biztos jövő és perspektíva az agráriumban - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben a VI. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Európa Kupa sajtótájékoztatóján. Nagy István elmondta, hogy augusztus 31-ig az ország 62 mezőgazdasági szakképző középiskolájában pótfelvételit hirdettek meg. Várják a felsőfokú oktatási intézményekbe felvételt nem nyert fiatalokat is technikusi képzésre. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a sajtótájékoztatón egyebek közt arról beszélt, hogy egymilliárd forint maradt a gazdák zsebében azzal, hogy ingyenessé tették az őstermelői igazolványok kiadását. Az expo keretében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Juh és Kecske Terméktanács az ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése, valamint a magasabb jövedelem elérése érdekében.

Annyi bárány van az országban, amennyit a kereslet indokol, a hazai bárányok döntő többsége az olasz piacra kerül. A tavaszi áresést követően a nyári időszakban ismét emelkedik a bárányok ára. A drágulás elsősorban a közelgő Nagyboldogasszony-ünnepnek köszönhető, hazánk legnagyobb felvevőpiacán, Olaszországban ugyanis húsvét után Feragosto alkalmával kerül bárány a többség asztalára. Az eső igazi felüdülést jelentett az ágazatnak, így kedvezőbb körülmények között legelhetnek az állatok.

fotó:Pixabay

Kedvezőek a nemzetközi marhahúspiac kilátásai. Magyarországon a húshasznú szarvasmarhatartás magas támogatási szintje középtávon, 2020-ig biztosan fennmarad. A világ marhahús-kereskedelme várhatóan tovább élénkül, a nemzetközi piaci kilátások kedvezőek, ez jelent lehetőséget az ágazat számára.

Hamarosan kiderül, milyen a gyártók fantáziája – húskészítmény „minek nevezzelek?” Augusztus óta csak a korábbinál magasabb hústartalommal gyártott felvágottak, virslik kerülhetnek forgalomba ezekkel az elnevezésekkel. A fogyasztók emiatt az alacsonyabb hústartalmú termékeket már más, általában a gyártó által kitalált elnevezésekkel találhatják meg.

Óvatosak a balatoni szőlősgazdák az idei terméssel kapcsolatban. Túlzónak tartják a megkérdezett balatoni borászok azokat a nagy várakozásokat, hogy az elmúlt esztendők kiemelkedően legjobb termése várható idén, sőt, akár negyven éves rekord születhet. Ők óvatosak, szerintük csak a szüret után derülnek ki a valós számok, s addig meg kell küzdeniük az időjárás változásával, no meg a vaddisznókkal, seregélyekkel is, miközben még a szőlő felvásárlási áráról sincs semmilyen információjuk.

Több száz hektáron esett jégkár miatt a tavalyinál kisebb szőlőtermést várnak a szekszárdi borvidéken, a nem károsodott területeken ugyanakkor jó minőségű szőlőt szüretelhetnek a termelők. 

fotó:123rf

Október közepére készül el az egységes magyar borarculat. A turisztikai szempontú megközelítés újfajta gondolkodást igényel a szőlő- és bortermelők részéről is. A hazai borászatok képviselői már régóta várják, hogy elinduljon a határozott munka a központi bormarketing területén. Az egyes régiók termelői ugyan különböző módokon állnak hozzá a kérdéshez, de szinte mindenhol kifejezett igény, hogy nagy szükség van egy erős és egységes magyar bormárkaarculat kialakítására.

Nagyszabású rendezvények kezdődnek az Agrármarketing Centrum támogatásával. Számos rendezvény, konferencia és nagyszabású fesztivál kezdődik a következő hetekben, amelyet az Agrármarketing Centrum (AMC) pályázat keretében támogat. Az események között lesznek színes programokkal tarkított nagyközönségi fesztiválok, gasztronómiával foglalkozó show műsorok, koncertek, de teret adnak a szakmai fórumoknak, konferenciáknak is.

fotó:Pixabay

Felfüggesztették a tanyafejlesztési program két legnépszerűbb pályázatát. A Települési és térségi fejlesztések támogatására még mindig lehetséges a pályázás.

Módosult a REL és helyi piacok kialakítására kiírt felhívás. Változott pár ponton az Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért című felhívás. 

Erdő-környezetvédelmi kifizetések pályázat értékelési határnapja közeledik. A VP4-15.1.1-17 kódszámú, Erdő-környezetvédelmi kifizetések című pályázat következő értékelési határnapja 2017. augusztus 16.

A Vidékfejlesztési Program keretében igényelhető támogatási előleg. Támogatási előleget a hatályos támogatói okirattal rendelkező, nem egyszeri elszámolást választó kedvezményezettek igényelhetnek a támogatási okiratban részükre megítélt támogatási összeg legfeljebb 50%-ának mértékéig.

Kiemelt támogatást kapnak a fagy- és jégesőkárosultak. A Földművelésügyi Minisztérium 100%-os kamat-, kezességi díj és költségtámogatás nyújtásával segíti azokat a jégeső vagy fagykárt szenvedett, ültetvényes gazdálkodást folytató termelőket, akik az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) Konstrukció, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 vagy az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében vesznek fel hitelt.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.