2022.10.04., kedd , Ferenc

Hírek

2021. augusztus 29. vasárnap • 08:54

Heti hírösszefoglaló

Drágulnak az élelmiszerek, kezdődik a szarvasbőgés, a Vidékfejlesztési Programban az állattartó telepek fejlesztése került megnyitásra, megválasztották Magyarország Legszebb Birtokát. Heti hírösszefoglaló.

Az extrém időjárás újabb következménye: egyre drágábbak az élelmiszerek - Pusztító hőség, szörnyű szárazság, váratlan fagy: a szeszélyes időjárás, más szavakkal élve a klímaváltozás hatására egyre gyakrabban bekövetkező időjárási extremitások a mezőgazdaságban dolgozókat is hatalmas kihívások elé állítják. Ezeknek következményeitől mi sem maradunk mentesek: az élelmiszerárak egyre csak nőnek.

A honfoglalás és Szent István korának mezőgazdasága - Minden év augusztus 20-án ünnepel az egész ország. E jeles nap az államalapítás, az államalapító István király szentté avatásának, és az aratás végének az ünnepe. A hagyományok szerint ezen a napon szentelik meg az új búzából sütött kenyeret, melyet nemzeti színű szalaggal díszítenek.

A NAV és az Államkincstár is felfigyelt a magas bodza árra! - Korábbi évek nem látott magasságába 500 Ft-ra emelkedett a bodza ára. Mi lehet ennek az oka?

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban - Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

Figyelem autósok, szarvasbőgés! - Augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős, ligetes útszakaszokon számítani kell szarvasok megjelenésére – írta a rendőrség hétfőn a Facebook-oldalán.

Fiatalokat célzó újragondolt esemény a NAK-tól - A fiatalok agráriumba bevonását is zászlajára tűzte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, főszervezőként újragondolva a több mint húsz éves múltú Pápai Agrárexpo rendezvényt, amely szeptember 17-19. közt Pápai Expo és Agrárpiknik néven – számos új programelemmel – várja majd a látogatókat.

Szeptembertől új szabályok lépnek életbe a nem kérődző haszonállatok takarmányozásában - 2021. augusztus 17-én megjelent az Európai Unió Bizottságának új rendelete*, amely módosítja a prémes állatoktól eltérő, nem kérődző haszonállatok állati eredetű fehérjével való takarmányozásának tilalmát. 

Veszélyes gyom vagy gyógynövény? - Valakinek hatalmas kincs, míg másnak szenvedést okoz csak a parlagfű, azaz az ambrosius, mivel virágpora erősen allergizál. Még a kutatók, rendszeres gyógynövényeket használók körében is vitatéma, fogyasszuk-e a parlagfüvet vagy irtsuk leginkább.

Elérkezett a kullancsok időszaka - A túrázóknak zárt, lehetőleg világos ruházat viselése és kullancs elleni spray használata ajánlott

Miért esik már megint a sertésár? - Ezen a héten ismét 400 forint alá esett az élősertés ára. A 380 forintos kilogrammonkénti átlagár annak fényében aggasztó leginkább, hogy a termelési költségek éppen az ellenkező irányban galoppoznak. Mi folyik itt és meddig fog tartani?

Júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése - Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál.

Magyarország a negyedik legnagyobb dinnyetermesztő Európában - Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.

A Vidékfejlesztési Programban az állattartó telepek fejlesztése került megnyitásra - Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár foglalta össze röviden a Vidékfejlesztési Program állattartó telepekhez tartozó megnyíló pályázatok sajátosságait.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - A KWS a kukoricatermesztők szolgálatában. A Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás idei közönségszavazását a kecskeméti Kovács Kertészet nyerte. A Marton Genetics ügyvezető igazgatója a BMW legújabb innovációját mutatja be. Gépbemutatónkban a Väderstad szántóföldi országjárását láthatják.

2021-ben is megválasztották Magyarország Legszebb Birtokát - Idén a hajdúnánási Nyakas Farm adott otthont a Magyarország Legszebb Birtoka díjátadó gálának, ahol átadták a győztes birtok tulajdonosoknak az elismeréseket.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.