2019.09.16., hétfő , Edit

Hírek

2018. szeptember 26. szerda • 09:30

Hétvégén indul a rókák őszi veszettsége elleni kampány

Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlat és legeltetési tilalom fog hatályba lépni.

2018. szeptember 29. és október 14. között zajlik Magyarországon a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán.


A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a kezelendő területre - fotó: Pixabay

2018 őszén Magyarországon 41.970 négyzetkilométernyi területén végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. Az immunizációs program költségeihez az Európai Unió 75%-os társfinanszírozást biztosít Magyarország részére.

Az immunizálás a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti.

A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája megtekinthető a Nébih honlapján.


Veszettség elleni immuniálás térkép - fotó: Nébih

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium-műanyag fóliában található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben

a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el,

melyről a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A fertőzés fő fenntartói hazánkban is a vörös rókák, ezért az immunizálásuk különösen fontos állategészségügyi feladat. A program hatékonyságát a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztják:

a legutóbbi vadászati évben a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket.

A veszettségről további információk olvashatók a Nébih Veszettségmentesítési programjának honlapján, míg a most induló immunizálási kampány részleteiről a hivatal weboldalán tájékozódhatnak.

agrotrend.hu / Nébih

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.