2022.12.07., szerda , Ambrus

Hírek

2022. szeptember 24. szombat • 14:18

Hihetetlen, ami a tej árával folyik, egyre kilátástalanabb a helyzet

A gazdasági nehézségek miatt egyre több tejgazdaság hagy fel a termeléssel, hiszen ahogy az agrárium összes ágazatát, úgy a tejipart is érinti az energiaárak elszabadulása, valamint az idei aszály.

A folyamatosan növekvő költségek jelentős nehézségeket rónak a termelőkre, feldolgozókra és a kereskedőkre is – ahogy arról a hoan.hu beszámolt. A tejtermékek ára év eleje óta fokozatosan emelkedik, ami a következő hónapokban is tovább fog tartani. Hogy meddig és milyen intenzitással, az egyebek mellett függ a gáz, az energia és az üzemanyag piaci árainak alakulásától is. Az egész Európát érő aszály hazánkban leginkább a keleti országrészt és az Alföldet sújtja.

Ezeken a területeken most az a kérdés, hogy lesz-e elegendő tömegtakarmány. Nem feltétlenül a megfelelő minőség, hanem inkább a mennyiség biztosítása a megoldandó feladat – nyilatkozta Rákóczi András, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja, aki szerint a szarvasmarhák ellátása alapvetően a tömegtakarmányra épül, azonban ez ipari takarmányok nélkül nem oldható meg.

Fotó: MTI

A szakember kiemelte, az árak fokozatos növekedése mögött ott van az is, hogy az európai tejtermelés volumene csökken: egyre kevesebb a tejelő tehenek és tejtermelő telepek száma, a takarmányozási problémák miatt.

RÁKÓCZI ANDRÁS ELMONDTA, FONTOS INTÉZKEDÉS VOLT A KORMÁNY RÉSZÉRŐL, HOGY A MEZŐGAZDASÁGI SZEREPLŐK RÉSZÉRE EGYEBEK MELLETT HITELTÖRLESZTÉSI MORATÓRIUMOT VEZETETT BE.

„Ami viszont még nem rendeződött idén, az a kormány által minden évben biztosított átmeneti nemzeti tejtámogatás. Nem tudni róla még most sem, hogy lesz-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. A másik az egyes állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatás, amelyet mindenki csak 148-as támogatásként ismer. Ennek a forrása kimerült, így az sem áll rendelkezésre jelenleg. Szükséges, hogy ezek legalább az előző évi formájukban és nagyságrendjükben újra elérhetőek legyenek, ugyanis nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat” – fogalmazott Rákóczi András.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.