2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Hírek

2020. május 27. szerda • 07:02

Hírek a jeladós erdei szalonkákról

Friss információkkal szolgált a SZIE Vadbiológia Tanszék azokról a nyomkövető eszköz-zel megjelölt erdei szalonkákról, amelyek vonulását a „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásá-val – követik nyomon a Tanszék munkatársai. A jelölt madarak az elmúlt hónapok során sikeresen folytatták útjukat költő területeik felé.

Bár némelyik madár még május elején is úton volt, adataik alapján mostanra mindegyik szalonka megállapodni látszik áll az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleményében. A megtett távolságok tekintetében a hat jelölt madár között jelentős eltéréseket tapasztaltunk. Míg némelyek a szomszédos Ukrajnában álltak meg, akadt köztük két olyan is, amely mintegy 5000 km-re távolodott el tavaszi jelölésének helyétől. Szintén nagyon feltűnő, hogy az egymást követő napok lokalizációi között nem volt ritka az 500 kilométert meghaladó távolság sem.

A jeladók a nyár folyamán „takarékos üzemmódba” kapcsolnak majd azért, hogy elegendő energiájuk maradjon az őszi vonulás rögzítésére is. Időről-időre erről a szakaszról is fogunk hírt adni.

A csatolt térkép a jelölés helyétől május 26-áig megtett utat ábrázolja.

Forrás: SZIE Vadbiológiai Tanszék / Schally Gergely

A korábbi, a kutatáshoz kapcsolódó információk itt érhetők el a Védegylet honlapján:
https://vadaszativedegylet.hu/hirek/erdei-szalonkak-vonulasanak-vizsgalata-muholdas-nyomkovetessel

agrotrend.hu / Országos Magyar Vadászati Egylet

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.