2021.01.28., csütörtök , Károly, Karola

Hírek

2020. június 26. péntek • 11:20

Hogyan kerül a traktorba gázolaj? OMV – RWA Együttműködés - az olajmezőktől a mezőkig

Az RWA a gázolaj üzletágához olyan megbízható partnert keresett, mely a cég további üzletágainak termékeihez hasonlóan, kiváló minőséget kínál, kombinálva ezt a zökkenőmentes kiszolgálással. Az OMV dízelüzemanyag szolgáltatásai tökéletesen megfeleltek ennek. Az RWA Magyarország Kft. az OMV Hungária Ásványolaj Kft.-vel közösen megoldást kínál az agrárpiac szereplőinek. A két osztrák gyökerű cégre jellemző a precíz, megbízható munka és a nagyszerű szakemberek jelenléte is. Ebben a cikkben szeretnénk egy kis ismertetőt adni arról, hogyan is zajlik a munka a háttérben, hogyan kerül a kiváló minőségű gázolaj partnereink munkagépeibe.

A schwechati olajfinomító 9,6 millió tonnás éves kapacitásával Európa egyik legnagyobb szárazföldi finomítója.

A finomító nyersolaj-ellátását elsősorban csővezetékek biztosítják. Az 500 km-re fekvő földközi-tengeri Triest kikötőjével való legfontosabb összeköttetés a Trans-Alpin kőolajvezeték (TAL) és az Adria-Bécs kőolajvezeték (AWP).

A triesti kikötőbe tartályhajókon érkezik a nyersolaj elsősorban az észak-afrikai és közel-keleti olajmezőkről. Az OMV több kontinensen, számos olajmezőn folytat kitermelést Új-Zélandtól és Ausztráliától egészen Norvégiáig, az északi-tengerei mezőkig. A nyersolaj ezután részben a 753 km hosszú TAL vezeték első szakaszán, majd Karintiától a 420 km hosszú AWP vezetéken át jut el a Bécs melletti olajfinomítóba.

A schwechati üzem 1,42 km2 nagyságú területén kezdődik a nyersolaj feldolgozása, amely többlépcsős folyamat.

A nyersolajlepárlást követően speciális berendezések tisztítják meg a termékeket a szennyeződésektől (pl. kéntől). A nemesítés során keletkeznek aztán az üzemanyagok, fűtőolajak és petrokémiai műanyagok alapanyagai. Az utolsó lépés az alaptermékek keverése és az adalékanyagok hozzáadása. Így készülnek a legmagasabb minőséget képviselő késztermékek.

A finomítás során a környezetvédelem különös hangsúlyt kap, mindamellett a környezetbarát termékek nagyban hozzájárulnak a sikerhez. A kutatás-fejlesztés során folyamatosan új és innovatív környezetkímélő módszerek kerülnek kidolgozásra. Éves szinten a finomítóban a beruházásra fordított összeg egyharmadát a környezetvédelmi intézkedésekre költjük.

A schwechati olajfinomítóhoz tartozik a lobaui tartálytelep is, amelyet csővezeték köt össze a finomítóval.

A termékeket innen részben közúti tartálykocsikban, vagy vasúti tartályvagonokban szállítjuk tovább, illetve a lobaui tartálytelep saját olajkikötővel is rendelkezik. Innen indulnak a tartályhajók például a csepeli tárolótelepre a Dunatárba is.

A magyarországi ügyfelek üzemanyagellátásának legnagyobb része a csepeli olajkikötő déli partján fekvő üzemanyag tároló komplexumból, a Dunatárból történik. A létesítmény 8 hektárnyi területen 20.000 m3 tárolókapacitással rendelkezik. A tárolótelep működését PLC-ken, ipari számítógépeken keresztül, emberi felügyelet mellett, automatikusan végezzük.

Így amikor az RWA ügyfelei leadják megrendeléseiket az RWA központjában, azok elektronikus úton érkeznek az OMV-hez. Innen közvetlen számítógépes kapcsolaton keresztül a Dunatárba érkeznek és önműködően feldolgozásra kerülnek.

Évente cirka 350 tartályhajó szállít üzemanyagot az OMV lobau-i olajkikötőjéből a Dunatár Kft-be. A benzin és gázolaj termékeket itt tárolják, igény szerint adalékolják és kitárolják a magyarországi OMV ügyfelek részére. A tankhajókban nagyjából 1500-2000 m3 üzemanyag érkezik, amely a hajó beállása után szigorú minőségi és mennyiségi ellenőrzésen megy át. A tárolótelep korszerű, automata műszerekkel felszerelt minőségvizsgáló laboratóriummal rendelkezik. A nagyértékű gépekkel felszerelt labor színvonalát az is jól jellemzi, hogy az OMV kúthálózatból vett minták is ide kerülnek ellenőrzésre.

A hajórakomány lefejtése után a tárolótartályból vett mintát ugyancsak megvizsgálja a laboratórium a kiadásra kerülő termék minőségének biztosítása érdekében. A töltőszigetekre menő termékek csővezetéki mintájának rendszeres ellenőrzése és a minőség tanúsítása teszi teljessé a telepi minőségellenőrzést.

Önkiszolgáló rendszer keretében egy tartályautót kb. 35 perc alatt tudunk megtölteni üzemanyaggal, amelyek ezután a megrendeléseknek megfelelően megteszik a hosszú folyamat legutolsó szakaszát és kiszállítják a kiváló minőségű OMV dízel üzemagyagokat az RWA mezőgazdasági ügyfelei telephelyére. Ezzel bezárul a kör, azaz így jut el az üzemanyag az olajmezőktől a mezőkig.

Érdemes a gázolajat az RWA Magyarország Kft.-től vásárolnia, hiszen partnereiknek kedvező fizetési feltételeket biztosítunk, akár 21 napos fizetési határidővel, de cégünknél a termény-kompenzációs fizetés is lehetséges.

Keresse az RWA-at az alábbi elérhetőségeken!

Bothné Bodor Edit

+36 30 491 7301

edit.bodor.bothne@rwa.hu

www.rwa.hu

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.