2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2020. november 17. kedd • 15:01

Horror áron a dió

Könnyen elképzelhető, hogy az idei ünnepi asztalokra jóval kevesebb diós bejgli kerül, mint a korábbi években. Ennek a gyenge diótermés az oka, amelyben főszerepet játszott a nyugati dióburok-fúrólégy is…

Diófronton a vásárlók vesztésre állnak. Kevés van ebből a portékából. Ezt egyelőre azért nem érzékeljük, mert még nem használunk annyit, hiszen távol a karácsony, és így az árak sem szabadultak el - írja a kemma.hu.

fotó: pixabay.com

Oroszlányban, a Bányász Klub környékén hosszú évek óta árulnak zöldséget. Az eladó pucolt diót is forgalmaz kilónként 4800 forintért. Név nélkül elmondta, egyelőre alig keresik ezt a portékát, holott esélyes, hogy az ára jóval feljebb kúszik. Szerinte az ünnepek előtt elérheti a 6000 forintot is. A volt Arany-iskolánál lévő boltban is hasonlókat tapasztalunk. Itt az ár annyiban módosult, hogy 4500-at kérnek a héj nélküli dióért.

Döbrentei József 30 éve kereskedő, szerinte, ha a tavalyi termés gyenge volt, akkor az idei nagyon gyér. De megjegyezte azt is, hogy 99 százalékban import diót kínál a Dózsa György úti üzletben kilónként 4800 forintért. Állítólag néhány kollégája a 8 ezer forintos dióbélárat is elképzelhetőnek tartja.

Fátrai Márta Erzsébet minden évben sok diót vásárol. Általában mézes dióval kedveskedik az ismerősöknek az ünnepnapokon. De kedvenc süteményét, a mágnás diós pitét is gyakran elkészíti. A karácsonyt pedig el sem tudja képzelni bejgli és zserbó nélkül.
– Azonban azt hiszem, az idén le kell szoknunk a dióról – jegyezte meg Fátrai Márta Erzsébet, aki mostanában már nem is meri megnézni a dió árát.

Az egyik tatabányai kisboltban Lork Gábor üzletvezető arról beszélt, hogy a „nagybanin” 3500–3800 forintért lehet egy kiló dióbélhez jutni. De itt az árakat a kereslet és a kínálat befolyásolja. Ő a boltjukban 4500 forintot kér a dió kilójáért. Egyelőre kicsi a kereslet, naponta legfeljebb 20–30 dekát értékesítenek.

– Várhatóan a bejglis időszakra megnő a vásárlási kedv is – mondta. – Erre is felkészültünk, már készleteztünk diót. Ami még ennél is fontosabb, igyekszünk az árakat a tavalyi szinten tartani.

fotó: pixabay.com

A diókörutunk során arra is szakítottunk időt, hogy a nagy üzletláncokba is bekukkantsunk dióügyben. Itt is meglehetősen vegyes a kép. Az 1500 forintos kilónkénti ártól a 2000 forintig változtak az árak. Tegyük hozzá, hogy a legtöbb helyen csak héjas diót forgalmaztak…

Az persze évről évre természetes, hogy a vásárlók és az eladók is panaszkodnak, ha kevés a termés és emiatt az átlagosnál magasabbak az árak. De, hogy ez miért alakult így, arról egy termelőt kérdeztünk. Kocson a Neszmélyi Hilltop Zrt. dióültetvényének vezetője, Csicsai Frigyes mintegy 27 hektárról lekerülő héjas gyümölcs terméséért felel. A szakember elmondta, idén csaknem a felére csökkentek a hozamok a gyümölcsösben, amely jórészt a dióburok-fúrólégy kártétele miatt következett be. Ez pedig már befolyásolhatja a dió piaci árát.

A csapadékos időjárás sem kedvezett a betakarításkor a diónak, illetve a termés megóvása érdekében a gazdáknak többször kellett permetezni, ez megnövelte a költségeiket. Emellett a száraz, fagyos, hideg tavasz gátolta a terméskötődést. Ez előrevetítette a jelentősebb áremelkedést. Csicsai Frigyestől azt is megtudtuk, hogy az ültetvény termését már értékesítették, úgynevezett nyers héjas dióként a fák alól.

agrotrend.hu / kemma.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.