2021.02.28., vasárnap , Ákos, Bátor

Hírek

2020. augusztus 03. hétfő • 09:46

Hullámvasúton az agrárium

Vegyes képet mutat a koronavírus-járvány miatt a hazai élelmiszer-ellátás. Hektikusan és ágazatonként eltérő módon érintette eddig az agrárgazdaságot a világjárvány - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy egyes ágazatokban, amelyek a hotel-étterem szegmensbe vagy a menzákra voltak beszállítók, és nem volt más értékesítési lábuk, lekapcsolták a villanyt.

Nyilván ide kell sorolni azokat az ágazatokat is, amelyek erősen ki vannak téve az exportnak; a nyers tej volt az első ilyen ágazat, amelyből jelzéseket kaptunk, de a húsbárányágazat is a legizgalmasabb pillanatban állt le" - utalt a járvány kezdeti időszakára, a nagyböjt heteire Győrffy Balázs.

Fotó: pikist.com

A virág- és a hajtatott zöldség értékesítés is megakadt a járvány kitörésekor. Aztán fordult kocka, a lakosság körében felvetődött a kérdés: lesz-e elég élelmiszer? Vásárlási hullám indult el, és ennek megfelelően viszont egyes termékek iránt nem hogy csökkent, de nőtt a kereslet.

"Sajnos ez csak egy átmeneti időszak volt, sőt a foglalkoztatás bizonytalansága miatt nagyon sokan a fogyasztásukat is visszafogták" - folytatta a kamarai vezető.

Fotó: pikist.com

A helyzet hatására vásárláskor az ár sokaknál elsődlegessé vált. Az élelmiszer-pazarlás megszűnt, Győrffy Balázs szerint jelentős részben azért, mert a háztartásokban jobban ki tudják számolni, miből mennyi kell, erre az éttermek kevésbé képesek. Szerinte a legfontosabb továbbra is az lenne, hogy az ágazat működőképessége stabil legyen.

"Jól látható volt, hogy a spájzolós időszakban is a magyar termelők képesek voltak ellátni a lakosságot jó minőségű élelmiszerrel, közben azonban figyelni kell arra, hogy a többletet külföldön értékesíteni lehessen. És hát vannak olyan dolgok, amiken el kell gondolkodni: Magyarországon rendelkezésre áll minden a dobozos tejhez, a kupakon kívül, amit egy ideig külföldről nem lehetett behozni. Az ilyenek tehát feladatot jelentenek" - hívta fel a figyelmet a szakember.

agrotrend.hu / Infostart

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.