2020.10.30., péntek , Alfonz

Hírek

2020. augusztus 21. péntek • 08:08

Húsz év után újra felbukkantak batlák Dévaványa térségében

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén már két évtizede nem vendégeskedtek batlák. A közelmúltban azonban ismét felbukkant néhány példány a Réhely közelében kialakult belvízfoltokon.

A kiadós esőzések után nagyméretű vízállások alakultak ki a mélyedésekben és az egykori Betrettyó-érmaradványokban - írja a Körös-Maros Nemzeti Park. A vízállásokon népes madárseregek jelentek meg, több száz nyári lúd, tőkés réce, dankasirály és pajzsoscankó tartózkodott a területen, s a bíbicek is előszeretettel fürdőztek a sekély vizekben. A víz szélén egy alkalommal nagy örömünkre négy batlát is felfedeztünk, melyek szorgosan kutattak táplálék után. A batlák kedvelt tápláléka a pióca, amely leginkább az ilyen sötét típusú, sekély vizekben fordul elő.

Fotó: Szél Antal István

Dévaványa térségében már húsz éve nem láttunk batlákat, de a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül két helyen is költenek. A Biharugrai-halastavakon már évek óta fészkelnek, a Gácsháti-halastavakon pedig idén jelentek meg először költőfajként.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.