2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Hírek

2017. december 14. csütörtök • 18:14

Idén elsőként adták át „Az Év Tanyája” díjat

Fontos, hogy a magyar vidékre jellemző létforma a tanyasi élet fennmaradjon és élő hagyománnyá váljon – mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára Az Év Tanyája 2017 díjátadó ünnepségen, a Földművelésügyi Minisztériumban.

Az Év Tanyája pályázat Bíráló Bizottsága 2017-ben megosztva két első helyezettet díjazott:

   - Fodor András tanyagazda Az Év Tanyagazdasága 2017. díjat, 
   - Szász István tanyagazda Az Év Hagyományőrző Tanyája 2017. díjat vehette át, 
   - Az Év Tanyája 2017 Közönségdíjban Bartolák Mária részesült.

Fodor András, Bartolák Mária, Szász István - fotó: Bősze Balázs

Az Év Tanyája díjjal azokat az egyéni tanyagazdaságokat ismerik el, amelyek jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára - hangsúlyozta az államtitkár az agrártárca közleménye szerint.

A kezdeményezés célja egybegyűjteni és bemutatni Magyarország legjobb tanyáit, azok mintaértékű fejlesztéseit, illetve gazdálkodási szemléletét, gyakorlatát.

A magyar tanya népszerűsítésének további célja, hogy ezt a sajátos, magyar, ősi, szabad gazdálkodási életformát minél többen megismerjék és a lakhely választásakor minden korosztály, de legfőképp a fiatalok is számításba vegyék - emelte ki Nagy István.

fotó: Bősze Balázs

A tanya, a tanyavilág olyan érték amelynek megőrzéséért fenntartásáért mindent meg kell tennünk – mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár szakmai záróbeszédében.

A tavalyi év folyamán méltán emelkedett a Hungarikum Bizottság döntése alapján a hungarikumok közé a tanya, mint speciális gazdasági és létforma, így még nagyobb figyelem és törődés irányulhat az ott élőkre

- mondta a helyettes államtitkár.

fotó: Bősze Balázs

Beszédében kiemelte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium koordinálásával elkészül az eddigi legnagyobb tanyafelmérés és kutatás, melynek során hasznos, a jövő tervezését nézve fontos információkhoz juthatunk.

A kutatás során kiderült, hogy Magyarországon közel százezer tanyán élnek életvitelszerűen és megközelítőleg kétszázezren választották ezt a létformát.

fotó:MTI

Idén hetedik alkalommal került meghirdetésre a nagyon népszerű, nemzeti forrásból finanszírozott Tanyafejlesztési Program.

Az évek során majd kétezer pályázatot tudtunk támogatni összesen 8,3 milliárd forint értékben,

mely egyrészt a tanyasi életformához tartozó infrastrukturális fejlesztésekhez, szolgáltatásokhoz, másrészt a tanyán élők mezőgazdasági és lakhatási célú fejlesztéséhez kapcsolódik – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.