2021.12.06., hétfő , Miklós

Hírek

2016. október 14. péntek • 16:17

Idén erősebb volt a parlagfű-fertőzöttség

Egy parlagfű növényről 4000-6000 - negyven évig is életképes - mag kerülhet a talajba, illetve több millió pollen a levegőbe. Idén országosan 3,6 millió hektárt ellenőriztek földről és levegőből, mintegy négyezer hektáron intézkedtek parlagfű-fertőzöttség miatt.

A sok csapadék és az időnkénti kiemelkedő meleg nagyon kedvezett a parlagfű kelésének és csírázásának az idén - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese.

Szalkai Gábor az allergén gyomnövény elleni védekezés aktuális eredményeiről és a polgárőrség légi felderítésének módszereiről rendezett fórumon elmondta: az idén országosan 3,6 millió hektárt ellenőriztek földről és levegőből, mintegy 4000 hektáron intézkedtek parlagfű-fertőzöttség miatt, eddig 70 millió forint bírságot szabtak ki. A szakember szerint tavalyhoz képest idén erősebb volt a parlagfű-fertőzöttség.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Szalkai Gábor felidézte, hogy az FM két éve dolgozik együtt az 56 ezer tagot számláló Országos Polgárőr Szövetséggel a parlagfű-mentesítés érdekében. A szakember az eddigi együttműködést nagyon jónak minősítette megjegyezve, hogy azt a jövőben is folytatni kívánják. A parlagfű elleni leghatásosabb módszerekről a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei tudnak információt nyújtani - tette hozzá.

Az eseményen bemutatták a polgárőrségnek a légi felderítés során - többek között a parlagfű-fertőzöttség ellenőrzésére - használt eszközeit, köztük siklóernyőket, valamint úgynevezett girokoptereket. Elhangzott: a gazdaságosan üzemeltethető, 15-25 millió forint értékű girokopter egy tankolással 400-500 kilométeres távolságot képes megtenni, akár kedvezőtlen időjárási körülmények között is.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.