2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Hírek

2023. január 27. péntek • 13:14

Idén gazdálkodni és támogatást igényelni sem szabad megszokásból

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a 41. AGROmashEXPO és Agrárgép Show kiállítás keretében rendezett GOSZ Szántóföldi Szakmai Napon a következő hetek legfontosabb feladatának nevezte, hogy áprilisra, az egységes kérelmek benyújtási időpontjára a termelők már tisztában legyenek az új Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerével.

Ennek érdekében az Agrárminisztérium a KAP Stratégiai Terv elfogadása, azaz tavaly ősz óta feszített  ütemben elkészítette azokat a rendeleteket, amelyek tartalmazzák az új KAP I. pillérének támogatási feltételrendszerét, ezekre figyelemmel igényelhetik majd a gazdálkodók a területlapú támogatásokat.

Idén nem szabad megszokásból se termelni, se támogatást igényelni, ugyanakkor aki átgondoltan dönt, az 2023-ban is megőrizheti, vagy akár növelheti is támogatását – hívta fel a figyelmet Juhász Anikó.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Mint fogalmazott, a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben vannak új elemek, ezek között új támogatási lehetőségek, és olyan, elsősorban zöld kötelezettségek, amelyeket minden gazdálkodónak érdemes időben megismernie és átgondolnia. Ezért az agrártárca a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen országjárás keretében ad tájékoztatást az érdeklődőknek. A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a gazdálkodók bátran fordulhatnak majd a falugazdászokhoz és a szaktanácsadókhoz is, az ő felkészítésük is fontos része a tudásátadásnak.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.