2019.05.24., péntek , Eszter,Eliza

Hírek

2018. június 29. péntek • 13:17

Idén is keressük Magyarország Legszebb Birtokát!

Fontosnak tartjuk értékelni azokat a gazdaságokat, akik a tisztán profittermelés mellett a gazdaság szépségére is odafigyelnek.

2016-ban jött az ötlet, hogy a társadalmi szerepvállalás díjazása mellett, amit Az Év Agrárembere kitüntető díj keretében értékelünk, megtaláljuk a legszebb birtokot Magyarországon. Minimális „beugró” persze a szakmai megfelelőség, amire a zsűri kifejezetten figyel.

A díjkiírás szervezésének első lépése a kategóriák kiválasztása. Idén 7 kategóriával vágtunk az útnak.


A Magyarország Legszebb Birtoka díj nyertese és kategóriagyőztesei 2017-ben - fotó: agrotrend.hu

Szántóföldi növénytermesztő, kertészet, gyümölcstermelő, szőlészet borászat, családi gazdálkodó, állattenyésztési és precíziós gazdálkodó birtok kategóriákba kerestünk jelölteket. Idén 60 jelölés érkezett birtokokra, amiből 48 gazda elfogadta a megmérettetést!

A jelölteket kollégáim felhívták és interjú keretében pár kérdésünkre válaszoltak, fotókat küldtek. Idén 480 oldalnyi anyagot állítottunk össze a zsűri számára

Ezt a gyűjtőmunkát egy komoly zsűrizés követte. 60 fős zsűrit kértem fel a döntésre. A zsűri a magyarországi mezőgazdasági szervezetek, köztestületek tagjaiból, támogatókból és szakmai segítőkből álló fajsúlyos csapat. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a magyar agrárvilág komoly szereplői velünk vannak a zsűrizésben.

Kialakult a kategóriánkénti 3 döntősből álló mezőny. Az összesen 21 döntőst személyesen is meglátogatjuk, majd a 13 pont szerinti zsűrizést a helyszínen végezzük el. Ez egy óriási faladat, mert nem csak a döntős birtokokal kell időpontot egyeztetni, hanem a népes zsűrivel is. Bejárjuk ilyenkor az egész országot, az előzetes számítás szerint autónként 4-5000 km-t autózunk, hogy odaérjünk mindenkihez. Ha a tavalyi tapasztalatból indulunk ki, akkor idén is nagyon nagy élményben lesz része minden zsűritagunknak, és reméljük a jelölteknek is.

Zsűrizés után egy adatfeldolgozás következik, ahol a szavazatok alapján kiderítjük a kategóriagyőzteseket, akik közül a nagyszabású, 2018- szeptermber 15-én megrendezésre kerülő gálaestünkön a zsűri kiválasztja a fődíjast.

Nagyon büszkék vagyunk támogatóinkra, akik nélkül ezt a költséges díjkiírás nem lenne lehetséges. A Groupama Biztosító nem csak főtámogató, hanem speciális konstrukcióban utazásainkat is biztosítja. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is szakmai főtámogatónk. A közönségdíjast, akit a közönség, a díj facebook-oldalán választhat ki, a Hungrana Kft. támogatja. Szántóföldi kategóriánkat a hazai hibrid gabonavetőmag-piac vezetője, a SAATEN UNION Kft., Kertészet kategóriánkat az agrometeorológiai piac vezetője, a METOS Magyarország Kft., Gyümölcstermesztő kategóriánkat a hazai kertészeti géppiac vezetője, az Auditker Kft., állattenyésztő kategóriánkat a takarmánypiac vezető gyártója, a Vitafort Zrt., családi gazdálkodó kategóriánkat a méltán ismert és speciális tápanyagokkal foglalkozó családi cég, a FitoHorm Kft., a Szőlészet kategóriát pedig a természetes alapú növénykondícionálók és lombtrágyák szakértője, a Huminisz Kft. támogatja.

Idén két speciális támogatóval bővültünk:

Új kategóriánk, a ma oly nagy népszerűségnek és új irányvonalnak tartott Precíziós gazdálkodó kategóriát hazánk legnagyobb gép- és inputanyagkereskedő cége, a KITE Zrt. támogatja.

Az agrárvilág pénzügyi szakértője az Erste Bank pedig egy különdíjat ad át a legerősebb fejődéssel rendelkező Power Business cégnek!

Díjkiírásunkban először a fődíjasnak egy komoly felajánlás is érkezett: egy nagy értékű STIGA márkájú kerti fűnyírótraktort ajánlott fel a KEMPER Bt.

Büszkék vagyunk kertészeti támogatónkra, a Kertcenterre, a Jinma traktorok forgalmazójára, a Speed-ex Kft.-re és informatikai támogatónkra, a Nextent Informatika Kft.-re is.

Borainkat a Koch Borászat biztosítja, pálinkáinkat pedig a BESTILLO főzte nekünk! Autós támogatónk a SSANGYONG!

Nagyon reméljük, hogy a gálaesten idén is a legméltóbb győztest találjuk majd meg!

www.magyarorszaglegszebbbirtoka.hu

Mátrai Zoltán, Főszervező

Fókuszban
 Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

A NAK és a MEGFOSZ közös erővel, május 23-24-én rendezi

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.