2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2020. augusztus 02. vasárnap • 13:41

Idén is összeöntötték a Kárpát-medence búzáját

Ökumenikus szertartás keretein belül összeöntötték a Kárpát-medence búzaszemeit, azonban az idei gyümölcstermés miatt az árak az egekbe szöktek. Az elmúlt hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

Egekben a kajszi ára - Kilogrammonként csaknem 930 forintra emelkedett a kajszi termelői ára idén, ami a tavalyi évhez képest több mint 100 százalékos drágulást jelent – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentéséből. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke úgy véli, hogy a magas árakat minden idők leggyengébb termése okozza.

Négy hazai agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával létrejött az új Szent István Egyetem - Augusztus elsejétől egy új, a legjobb európai példákra építkező, multidiszciplináris, modern intézmény jött létre, mondta el Prof. dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektori jogkörében eljáró ideiglenes intézményvezetője.

Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program. A Kárpát-medencei búza összeöntés ünnepe - A szarvasi rendezvény során összeöntötték, ökumenikus szertartás keretében megáldották, majd Magyarország egyetlen működő szárazmalmában jelképesen meg is őrölték annak a búzának egy részét, amely az anyaországi megyékből és az elszakított területekről érkezett eddig a Kárpát-medencei gazdáktól adományként a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében.

fotó: nak.hu

Interjú Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével, a MAGOSZ elnökével - A MAGOSZ elnöke a hazai mezőgazdaság által előállított kiváló minőségű termékekről és a fagyasztási technológiák fejlettségéről is beszélt a Simon családi gazdaság gyümölcsfeldolgozójának átadásán.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat - Világszerte július 31-én ünneplik a Természetvédelmi Őrök Napját, és hívják fel a figyelmet munkájuk fontosságára. Hazánk természeti értékeinek és kulturális örökségének megőrzésében töltenek be kiemelkedő szerepet a természetvédelmi őrök, akik a 10 nemzeti park igazgatóság kötelékében látják el feladatukat. Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Interjú Ginzer Ildikóval az MKB Bank vezérigazgató-helyettesével - Az MKB agrár partnerprogram kulcsa az egyértelmű kommunikáció az együttműködésben. Az MKB Banknál kifejezett cél az agrárium finanszírozása.

Európai vezetői szerepbe is megválasztották az ÖMKi ügyvezetőjét - Az ökológiai gazdálkodási mozgalmak európai szinten meghatározó ernyőszervezete, a több mint kétszáz tagszervezettel rendelkező IFOAM Organics Europe kutatóintézetünk ügyvezetőjét, Dr. Drexler Dórát választotta meg egyik alelnökének június 30-i közgyűlésén.

Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője és az IFOAM Organics Europe egyik frissen megválasztott alelnöke (Fotó: ÖMKi)

FMC online szántóföldi bemutatók - Az FMC-Agro Hungary Kft. szervezésében idén sem maradtak el a szántóföldi bemutatók. A vírushelyzet miatt az online térben tekinthették meg az érdeklődők, de mint látható érdemes volt velünk tartani ezeken a különleges szakmai napokon is.

Jóval kevesebb alma és körte fog teremni az idén - Várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem idén az átlaghoz képest a tavaszi fagyok és az aszály miatt; a körtét még ennél is jobban is megviselte az időjárás, abból egy átlag évhez képest akár 50-60 százalékkal is kevesebbet szüretelhetnek a gazdák – derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) termésprognózisából.

Drámai hatással jár a méhpopuláció csökkenése - A világ rovarpopulációjának és egyúttal a vadméhek számának csökkenése súlyos következményekkel járhat a mezőgazdasági termelésben és veszélyezteti a természetes táplálékláncot is egy új tanulmány szerint.

Eredményesen lezárult a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program második üteme is - Az Agrárminisztérium által kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (válságkezelő program) három üteme közül már kettő sikeresen lezárult.

fotó: Agrárminisztérium

Mikor érett a görögdinnye? - A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság, vajon érett, jó ízű lesz-e? A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá. A dinnyék szakértő ábrázattal való paskolása és/vagy kopogtatása, a több száz kilós dinnyehalom átválogatása a tökéletes példány kiválasztása érdekében sajátos rítusa a nyárnak.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrártörténései - Újabb, a kertészeti ágazatot érintő pályázati lehetőségről számolt be Feldman Zsolt államtitkár. Bemutatjuk a Saaten-Union Hungária Kft. hibridkalászos portfólióját. Megismerhetik a Fliegl ASW letolókocsi használatát valamint ellátogattunk a Väderstad országjáró szántóföldi gépbemutatójára.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.