2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2019. szeptember 13. péntek • 10:26

Idén sem lesz olcsóbb a bor

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Jó, sőt felgyorsult ütemben halad a szüret, már javában zajlanak a középérésű fajták szüretelése is; a Tokaji borvidéken a száraz furmintoknak való alapanyagok beszedése zajlik. Ugyanígy a kékszőlőknél is a középérésűeknél tartanak - írja az infostart.hu.

A tavalyról megmaradt borkészlet és a nyomott szőlőár miatt sem lesznek olcsóbbak az idei borok - fotó: pixabay.com

"Azokon a területeken, ahol az elmúlt másfél-két hétben az átlagosnál melegebb napok voltak, egy kicsit az érés dinamikája felgyorsult, de alapvetően az átlagos évjárati hatásoknak megfelelően, normális ütemben zajlanak a szüretek" - ismertette az InfoRádióban Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Mint elmondta, az elmúlt hét év termésátlagához képest magasabb terméssel számolnak, körülbelül 4,5 millió mázsa szőlő szüretelésére van lehetőség, amiből összesen 2,8-3 millió hektoliter bort állíthatnak elő a termelők.

"A korai fajtáknál egyértelműen mondható, hogy nagyon szép aroma- és savstruktúrájú, kiegyensúlyozott borokat lehetett előállítani. A most szüretelt szőlők esetében a mustok analitikájából is arra lehet következtetni, hogy egy nagyon szép évjárat előtt állunk" - mondta Brazsil Dávid.

A tavalyról megmaradt készletből 0,8-1 millió hektoliter maradt a pincékben, ezért a szaktárca idén komoly forrásokkal támogatta a "zöldszüretet", vagyis azt, hogy a gazdák akár éretlenül levágják a tőkékről a fürtöket. Ez Brazsil Dávid szerint azoknak volt kárenyhítő menekülőút, akik az ősz előtt úgy gondolták, bizonyos szőlőfajták idén rajtuk fognak maradni.

"Összesen 3500 hektáron, tehát az ország szőlőtermő területének 4-5 százalékán valósítottak meg zöldszüretet, az elméletileg kivont szőlő mennyisége 450 ezer mázsa."

Arra a kérdésre, hogy csökkenhet-e idén a borár annak hatására, hogy nyomott a szőlőár és megmaradt nagyobb mennyiségű tavalyi borkészlet, azt mondta, az előállításhoz kapcsolódó egyéb költségek jelentős növekedése (munkabér, csomagolás, logisztika) miatt nem.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.