2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2020. február 10. hétfő • 15:20

Igen fontos a precíziós gazdálkodás

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a PREGA Konferenciát és Kiállítást, amelynek programja még soha nem volt ilyen sokszínű és. Ma már a gazdák bevezetése a digitális világba elkerülhetetlen folyamat, amelyet a szervező Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum az esemény két napja alatt mintegy 150 szakmai előadással segít elő.

Hét, munkaműveletekre tematizált szántóföldi szekció, kétnapos állattenyésztés szekció, három kertészeti szekció, újdonságként pedig élelmiszeripar és Digitális Agrár Stratégia szekciók várják a látogatókat az idei PREGA Konferencián és Kiállításon, amelyet február 18-án és 19-én rendez meg Budapesten az Agroinform.hu a NAK-kal és az AMC-vel együttműködésben. A gazdák bevezetése a digitális világba ma már kulcskérdés és mindenki számára elkerülhetetlen folyamat. Ennek megfelelően a 2020-as rendezvényen mindenki megtalálhatja a neki hasznos információkat, ugyanis rekordszámú szakmai szekció várja a hatékony, modern gazdálkodás iránt elkötelezett gazdálkodókat.

fotó: pixabay.com

Bolyki Bence, a főszervező Agroinform.hu vezetője a konferencia veresegyházi beharangozó sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy idén minden eddiginél több, 150 szakmai előadás várja a látogatókat.

A konferencia nem termékbemutatókról szól, a PREGA szervezőinek célja, hogy szigorúan szakmai előadások hangozzanak el. Megjelennek a szántóföldi és kertészeti, valamint állattenyésztési ágazatok, helyet kap a Digitális Agrárstratégia és újdonságként külön szekcióban szerepel az indoor farming, az agrár IoT és az élelmiszeripar.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a PREGA 2015-ös indulása óta az Agroinform.hu mezőgazdasági portál szervező partnerként működik együtt a NAK-kal. Törekvésünk, hogy a fejlesztésre nyitott agrárvállalatok képviselőinek teret adjunk a személyes tapasztalatcserére, és lehetőséget biztosítsunk a friss digitális megoldások megismerésére – húzta alá a szakember.

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztói igények bővülése és az egyre jobban kiéleződő piaci verseny rákényszeríti a vállalkozásokat, hogy a piaci szerepük megtartása és jobb pozícionálása érdekében változtassanak az eddig megszokott termelési folyamataikon és vezetési szemléletükön.

A mai modern társadalom egyre nagyobb része nagy jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődésnek, a környezethatékonyságnak, így a fejlesztéseket is a fenntarthatóság figyelembevételével érdemes véghezvinni.

Ennek megfelelően egyre inkább elengedhetetlen a termékpálya-szemlélet megléte és gyakorlati alkalmazása, mely összevonja az élelmiszer-ellátási lánc több szereplőjét, és együttesen ösztönzi új technológiák, innovációk bevezetésére.

A NAK ezt a folyamatot úgy segítheti, hogy információkkal látja el a gazdákat. Például összegyűjti a különböző ismereteket, és kiválogatva jutatja el tagjainak olyan módon, hogy azokat a gazdák hasznosítani tudják saját gazdaságukban. Ilyen ismereti gyűjtőhely a PREGA (precíziós gazdálkodás) konferencia és kiállítás is, amelyet a NAK a kezdetektől támogat – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára meggyőződésének adott hangot, hogy minden, a jövőjét a mezőgazdaságban tervező gazdálkodónak érdemes elkezdeni foglalkozni a precíziós technológiák alkalmazásával.

– A világ többi részén működő agrárvállalkozások digitális átalakulása gőzerővel zajlik, jelentősen átalakítva az agrárium technológiai és gazdasági folyamatait, nekünk pedig kötelességünk felhívni a gazdálkodóink figyelmét arra, hogy a versenytársaik rohamléptekkel erősítik ezekkel versenyképességüket.

Be kell mutatnunk, hogy egy magyar termelő gazdaságának átalakítása nem kell, hogy feltétlen nagy és költséges eszközök beszerzését, komplex fejlesztések megvalósítását jelentse, inkább azt, hogy fokozatosan, évről évre gazdaságunk tevékenységének újabb és újabb elemeit érdemes digitális alapra helyezni.

Most van elég jövedelem a gazdálkodóknál, hogy rálépjenek a tartós jövedelem-termelés lehetőségét biztosító útra. Ehhez mielőbb el kell kezdeniük a megfelelő precíziós eszközökkel adatokat gyűjteni saját termelésükről, földjeikről. Alkalmazzák a gazdálkodás minden szakaszában – adatgyűjtés, adatfeldolgozás, döntéshozatal, beavatkozás – az infokommunikációs technológiák, a pontos mérések, a szabályozás és a számítógépes vezérlés kínálta előnyöket. Ehhez nyújthat támpontot mindaz a tudás, amely a konferencián széles szakmai témakörben elérhető.

Veresegyház országgyűlési képviselője, Tuzson Bence elmondta, hogy a város élen jár az innovációban, hiszen a település határában olyan üvegházi paradicsomtermesztés folyik, ami világszínvonalú, technológiai alapú és Magyarország jövőjét szolgálja.

– Veresegyház a jövő városa, hiszen az ilyen alacsony átlagéletkorú fiatal városok mutatják az utat a jövő irányába. Az innovatív mezőgazdasági vállalkozások megismertetése a mai fiatalokat is arra ösztönözheti, hogy kedvet kapjanak a gazdálkodáshoz. A kormány célja, hogy kiváló minőségű, egészséges és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára.

A Veresi Paradicsom Kft.-nek köszönhetően a sokszor éretlenül szedett, vegyszerekkel kezelt külföldi helyett, már akár télen is elérhető a friss, érett magyar paradicsom a piacon. Az itt dolgozó emberek 90 százaléka környékbeli, így a munkahelyteremtés és a térségre gyakorolt gazdaságélénkítő hatás által erősödnek a helyi családok is – mondta.

A sajtótájékoztató helyszínválasztása sem véletlen, hiszen a vendéglátó, a Veresegyházon található Veresi Paradicsom Kft. innovatív technológiájának köszönhetően prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb és legaromásabb paradicsomát termeszti. A vállalkozás a 2018 végén megnyílt mesterséges megvilágítású üvegházában hidrokultúrás módszerrel – tiszta termesztésben, fenntartható, környezetbarát módon, biológiai növényvédelemmel – termeszt paradicsomot.

A technológiának köszönhetően az év minden napján – így a hideg hónapokban is – ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomok teremnek. Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom ügyvezetője a PREGA Konferencia és Kiállítás egyik előadójaként a precíziós zöldségtermesztésről tart előadást.

A NAK – felismerve az agrárdigitalizáció fejlesztésének jelentőségét – a Design Terminállal közösen NAK TechLab néven innovációs programot hozott létre, mely segítséget jelent nem agrár területről érkező startupoknak is, akik tudnak válaszolni a szektort érintő kihívásokra is.

A program része volt a tavaly megtartott „NAK Gazdálkodj okosan” agrárfókuszú 24 órás ötletverseny, amelynek egyik mentora Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom vezetője volt. Ő az egyik csapatot felkarolta, és már akkor merőben más tématerület felé terelte őket, majd később elkezdett egy pilot projekten dolgozni velük.

Parti András mountain bike versenyző, olimpikon, a rendezvény nagykövete arra világított rá, hogy a precíziós gazdálkodás nemcsak a termelők számára hasznos, hanem a mindennapokban is érték, hiszen a fogyasztók számára a termőföldtől az asztalig egészséges, jó minőségű élelmiszert biztosítanak a legkorszerűbb módszerek használata.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.