FÓKUSZBAN

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Szerdától lesz érzékelhető a változás. ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Az okoskaptár biztosítja a maximális higiéniát, fokozottan ...

Hírek

2017. december 16., szombat • 17:26

India az ukrán napraforgóolajat preferálja

Az év első tíz hónapjában India volt az ukrán mezőgazdaság legnagyobb vásárlója, miután a teljes agrárexport 11,3 százalékát vásárolta fel.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb napraforgóolaj, kukorica és a búza exportőre. A közlemény szerint a 3,6 milliárd dollár értékű napraforgóolaj uralta az ukrán mezőgazdasági exportot a január-októberi időszakban, ugyanakkor az ország 15,6 millió tonna kukoricát exportált 2,4 milliárd dollárért és 14,2 millió tonna búzát 2,2 milliárd dollárért.

Október végéig India 334 ezer tonna napraforgó olajat vásárolt, míg az elmúlt évben csupán 206 ezer tonnát, így az ukrán piaci részesedés az indiai napraforgóolaj piacon 10 százalékponttal 39,4 százalékra emelkedett.

fotó: veol.hu

India az ukrán napraforgóolaj egyik legfontosabb piaca, amely az export mintegy egyharmadát teszi ki. Az EU körülbelül 29 százalékot vesz igénybe, míg 10 százalékot Kínába szállítanak. Az UkrAgroConsult tanácsadó cég ugyanakkor megjegyzi, hogy a vártnál kisebb idei termés miatt várhatóan négy százalékkal 5,88 millió tonnára mérséklődik az exportra szánt napraforgóolaj mennyisége. Ebben az évben ugyanis mindössze 11,9 millió tonna napraforgót takarítottak be a tavalyi 13,3 millió tonnával szemben.

Az ukrán mezőgazdasági export bevétele október végéig 23 százalékkal 14,7 milliárd dollárra emelkedett az előző év azonos időszakához képest – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.