2020.05.25., hétfő , Orbán

Hírek

2019. szeptember 19. csütörtök • 12:53

Indiai túzokvédelmi szakember látogatott a Körös-Maros Nemzeti Parkba

Szeptember elején egy indiai természetvédelmi szakember látogatott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai tájegységére.

Devesh K. Gadhavi az indiai Gudjarat államból érkezett, s a Corbett Alapítvány igazgatóhelyetteseként az ottani túzokfajok kutatásával foglalkozik. A látogatásra felesége, Dhara Dixit Gadhavi is elkísérte.


Fotó: Erneszt János

A természetvédelmi szakember elsősorban az India észak-nyugati részén élő nagy indiai túzok és a kis florikán túzok fajmegőrzésével foglalkozik. Mindkét faj szerepel az IUCN vörös listáján.

Az indiai túzok kritikusan veszélyeztetett státuszban van, mert világállománya már kevesebb, mint száz példány. A kis florikán veszélyeztetett státuszban van, világállománya jelenleg 7-800 példányra tehető.

Az indiai kutató azért látogatott el a Körös-Maros Nemzeti Parkba, hogy tanulmányozza az itt folyó túzokvédelmi tevékenységet, s a tapasztalatokat saját hazájában is hasznosítani tudja majd. A két nap során megismerte a Túzokvédelmi állomás működését, a terepi munkát. Megmutatták neki a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületet, s szerencsére az egyik vad túzokcsapatban egy olyan madarat is megfigyeltek, amelyet 2015-ben itt Dévaványán láttak el színes jelölőgyűrűvel.

Devesh K. Gadhavi elmondta: nagyon tetszett neki az, ahogyan az Igazgatóság a túzokvédelemmel kapcsolatos irányelveket sikeresen beépíti a gyakorlatba.

Elnyerte a tetszését az is, ahogyan Igazgatóság együtt tud működni a túzokvédelemben a környékbeli gazdálkodókkal is.

agrotrend.hu / KMNP

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.