2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Hírek

2017. szeptember 23. szombat • 11:12

Innovatív jó gyakorlatok az agráriumban konferencia az OMÉK-on

A 78. OMÉK keretében tartotta meg a Földművelésügyi Minisztérium az „Innovatív jó gyakorlatok az agráriumban – Együttműködésben, közös munkával, sikeresebben!” című konferenciáját hazai, potenciális Európai Innovációs Partnerség (EIP AGRI) Operatív Csoportok részére.

Az Európai Innovációs Partnerség célja, hogy az agrárgazdaság és erdőgazdálkodási ágazatok termelékenyebbé és fenntarthatóbbá váljanak, és kedvezőbben alkalmazkodjanak olyan aktuális kihívásokhoz, mint az élesebb verseny, a változékony piaci árak, a klímaváltozás és a szigorúbb környezetvédelmi szabályok.

fotó:FM

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár megnyitójában az innováció és az ebből születő jó gyakorlatok kulcsszerepét hangsúlyozta az egyre összetettebb kihívásokkal szembenéző mezőgazdasági termelés fenntartható fejlesztésével összefüggésben. Az érdeklődők idehaza elsőként betekintést a már működő EIP AGRI Operatív Csoportok tevékenységébe.

A program első részében a DG AGRI Kutatás és Innováció Osztályának szakpolitikai tisztviselője, Inge Van Oost az EIP AGRI keretében támogatott innovatív projektek megvalósításának finanszírozási lehetőségeit ismertette, majd négy sikeres külföldi együttműködés mutatkozott be, ezt követően pedig a WiNetwork tematikus hálózat magyarországi partnereként, az Eszterházy Károly Egyetem Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont munkatársa, Burghardt Natasa számolt be projektjük eredményeiről.

fotó:FM

A konferencia moderátoraként Dr. Goda Pál, a Discovery R&D Center kutatási vezetője az együttműködés, a közös munka lépéseiről kérdezte az előadókat. A válaszokból megtudhatták a jelenlévők, hogy az egyes szereplők hogyan azonosították az adott ágazati problémát, melynek megoldására később Operatív Csoportot állítottak fel, illetve hogyan találták meg a megfelelő partnereket a közös projekt végrehajtásához.

A konferencia zárásaként a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borújdonságait kóstolhatták meg a résztvevők. A konferenciára készült füzet a projektek rövid összefoglalóival elérhető az EIP AGRI Magyarország oldalán. Kövesse figyelemmel hazai EIP AGRI portál Aktualitások menüjét, ahol az elhangzott előadások hamarosan elérhetőek lesznek magyar nyelven is!

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.