2022.10.02., vasárnap , Petra

Hírek

2022. június 07. kedd • 12:47

Ismét megtartották a nyaktörő mutatványokkal teli sajtüldöző versenyt Angliában (videó)

Két év kihagyás után idén újra megrendezték az angliai sajtüldöző versenyt. A brockworthi extrém sportban egyszerre huszonöten üldöznek egy 3,6 kilogrammos Double Gloucester sajtot egy 50%-os meredek lejtőn, teljes lendülettel.

A rendhagyó versenyt 1826 óta minden évben megrendezik. A középnyugat-angliai Gloucester külvárosában az idén többezer nézőre számítanak, akik az óránként akár 110 kilométeres sebességet elérő sajt után özönlő versenyzőknek szurkolnak majd.
A versenyben futamonként egy-egy, négy kilogrammos, kerek sajttömböt gurítanak le a meredek Coopers Hill tetejéről; a mintegy 200 méteres pályán a sajt ugyan hamarabb leér a lejtő aljára, a győztes mégis az, aki a leghamarabb éri el a célvonalat a domb alján.

A National Geographic videója a 2018-as versenyről

 

A rendhagyó extrém sportot rendszeresen érik kritikák veszélyessége miatt, sérülés nélkül ugyanis kevéssé teljesíthető a feladat. Az emberek sokkal inkább lezuhannak, mintsem lefutnak a sajt után, a futamban résztvevők tömegei pedig - noha komikusabbá is teszik a látványt - növelik a balesetveszélyt. Ennek orvoslása érdekében 2013-ban műsajtokkal indították el a versenyt, remélve, hogy így kevesebb veszélynek lesznek kitéve versenyzők és szurkolók egyaránt.
A sajátos versenyszámban idén három férfi, egy női, valamint egy gyermekfutamot indítanak - noha a gyerekeknek, a sérülés kockázatát csökkentendő, a dombon felfelé kell futniuk. 

Ozzy Man Reviews 2022-es kommentárja:

Az idei, 2022. május 5-i döntő:

A verseny nemzetközi szinten is felkeltette az emberek figyelmét, a világ minden pontjáról érkeznek kalandvágyó sajtüldözők. Az idei főfutam győztesei ketten voltak, egyik Belgiumból érkezett.

agrotrend.hu / Origo, Sonline

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.