2021.06.24., csütörtök , Iván

Hírek

2017. november 09. csütörtök • 14:53

Ismét nem született döntés a glifozátról

Britanniában a National Farmers' Union más szervezetekkel karöltve szólította fel Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a glifozát újraengedélyezésére, az Európai Bizottság mai ülésén azonban megint nem született döntés.

A résztvevő csoportok nyílt leveleket küldtek Juncker, az EU Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Biztosa, Phil Hogan, és az Egészségügyi Biztos Vytenis Andriukaitis részére - írja a Farmers Weekly.

A levél éppen időben érkezett, hiszen ez a hét fontos vízválasztó lehet növényvédelmi szempontból: ugyanis

a mai napon, november 9-én tartották a glifozát újraengedélyezéséről szóló szavazást.

A levél szerint - amelyet összesen 70.000 brit gazdálkodó írt alá: Szerte az Egyesült Királyságban a gazdálkodók növekvő aggodalommal figyelik a glifozátot érintő fejleményeket.

A brit gazdálkodók meg vannak győződve arról, hogy meg kell tartani az EU tudományos tényeken alapuló döntéshozó folyamatát, és a glifozátot újra kellene engedélyezni a lehető leghosszabb időre.

A levél rámutat, hogy sem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), sem pedig az Európai Vegyianyag-Ügynökség (ECHA) vizsgálatai nem támasztották alá, hogy a glifozát karcinogén, vagyis rákkeltő hatású lenne. Ennélfogva

nincsenek megalapozott ellenérvek az újraengedélyezés maximális 15 évének megszavazására.

fotó:123rf

Az Európai Bizottság legutóbbi, glifozáttal kapcsolatos ülésén múlt hónapban nem gyűlt össze elég szavazat, így nem is született eredmény.

Franciaország és Olaszország a glifozát ellen szavazott, míg Németország tartózkodott a szavazástól. A bizottság ezután egy csökkentett, öt évre szóló időszakot javasolt. A növényvédő szer engedélye december 15-én jár le.

A gazdálkodási tanácsadó Strutt & Parker közleményében kiáll a glifozát használata mellett. Ed Trotter, a cég egyik tanácsadója így nyilatkozott: a glifozát ellenzése sokkal inkább látszik ideológiai, mintsem tudományosan alátámasztott álláspontnak. A szer betiltása ellen kampányolók láthatóan tagadják törekvéseik majdani következményeit.

A glifozát hiánya teljesen megváltoztatná a jelenlegi gazdálkodást, és óriási következményei lennének a gazdálkodókra, az élelmiszer-előállításra és a környezetre nézve.

Hozátette: senkinek nem állhat érdekében, hogy betiltsák azt a szert, amely lehetővé teszi a biztonságos és elérhető árú élelmiszerek termelését.

Időközben az Európai Bizottság legújabb ülésén

ismét nem született érvényes eredmény, így az újraengedélyezésről való döntést november végére napolták el.

Az Európai Bizottság elmondása szerint a tagországok fele támogatta az öt éves tervet, ezek között volt: Csehország, Szlovákia, Dánia, Észtország, Írország, Hollandia, Finnország, Szlovénia, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Svédország, Magyarország, Lettország és Litvánia.

Az ellenzők között volt Belgium, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Luxemburg, Görögország, Málta és Ausztria, míg Bulgária, Németország, Portugália, Lengyelország és Románia tartózkodott.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.