2020.10.25., vasárnap , Blanka, Bianka

Hírek

2020. június 25. csütörtök • 16:46

Itt a gombaszezon

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, ha kissé nehézkesen is, de beindította a gombák növekedését. Jelenleg elsősorban mezei szegfűgomba található Békés megyében, de várhatóan rövidesen több más faj is megjelenik majd.

Az elmúlt hónapok rapszodikus időjárása a gombatermésre is alaposan rányomta a bélyegét. Az aszály alatt a talaj teljesen átszáradt. Így, annak ellenére, hogy mekkora mennyiségű eső esett, viszonylag sok időre volt szükség ahhoz, hogy elkezdődjön a növekedésük – mondta el hírportálunknak Izsó Hunor békési gombaszakértő. Mint kiemelte, ennek következményeként most elsősorban azokkal a fajokkal találkozhatunk Békés megyében, amelyek a talaj felső rétegeit fűzik át fonalaikkal. Ahhoz még némi időre van szükség, hogy a nagyobb termőtestű gombák is előbújjanak a földből - írja a beol.hu.

fotó: pixabay.com

Ezekben a hetekben a mezei szegfűgomba fordul elő leginkább. Egy kis kalapú, apró gombáról van szó, szedése nehézkesebb, mint nagyobb „rokonaié”, a fűben szálanként kell kiválogatni. Izsó Hunor kérdésünkre kifejtette: ebből az alapanyagból kiváló, tejfölös leves készíthető. Jellegzetes aromája különleges gasztronómiai élményt nyújt. Melegszendvicsre ugyancsak kiváló, illetve ha valaki kellő mennyiségben szed belőle, remek pörköltet is főzhetnek belőle az ínyencek.

Bár lassan lemegy a termőhulláma, de a sárga gévagombából is jócskán vihettek haza az erdőjárók. Ez a faj az utóbbi években vált divatossá, amikor az éghajlat-változással párhuzamosan a gombaszedők kiterjesztették a repertoárjukat, és a ritkább példányok felé is fordultak. A sárga géva fatörzsön, korhadékon nő.

Fához rögzülő töve nagyon szívós, érdemes is a frissebb széleket levágni. Lapos keresztmetszetű gomba, amely ízében és némileg kinézetében is a csirkemellre emlékeztet. Magas csersavtartalma miatt érdemes tejbe, fokhagymás tejbe áztatni, esetleg azt követően kirántani, levest készíteni belőle. Ha az idősebb példányokat nem akarják elengedni, a termőtestet lehet szárítani is. Ami levesekhez, pörköltekhez is kiváló.

fotó: pxhere.com

A következő időszakban az ehető gombák közül megjelenhetnek az őzlábak, csiperkék és a tinóruk is. Nem árt azonban az óvatosság, hiszen olyan nem ehető vagy mérgező fajokra is számítani kell, mint a nagy döggomba, és a fűben rövid időn belül megbújnak majd a susulykafélék. Amint beáll a tartós meleg, a gyilkos galóca is megjelenik.

A szakember kitért arra, hogy a közvélekedés szerint az esővel és a melegebb hőmérséklettel együtt jár a gombatermés. A gombák is jóformán fuldokolnak a jelenlegi helyzetben, és a talaj felső rétegében felhalmozódott víz lassanként kezd is a visszájára fordulni. A gombák nedvességtartalma magasabb, bomlékonyabbak, könnyebben romlanak.

– Természetesen a most és a következő napokban jelentkező termőhullámot célszerű kihasználni, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ha beáll a szárazság, ritka lesz a gomba. Izsó Hunor arra kért mindenkit, hogy fogyasztás előtt nézessék meg szakemberrel a gombákat.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.