2020.01.25., szombat , Pál

Hírek

2018. november 21. szerda • 09:47

Itt rekedt a gabona, nyár óta raktárakban állnak a szárazság miatt

Több hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy a Duna újra hajózható legyen.

Bár a kereslet továbbra is élénk, a Duna alacsony vízállása miatt az ügyleteket csak későbbi elszállítással tudják megkötni a gabonatermelők. A hónapok óta tartó csapadékhiány az értékesítést is befolyásolja, a hazai gabonakészlet jelentős része ugyanis a Dunán hagyja el az országot, idén azonban az extrém szárazság, így alacsony vízállás miatt a hajóforgalom gyakorlatilag megbénult - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


A készletekben jövő év tavaszán állhat vissza az egyensúly - fotó: hajozas.hu

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek elmondta: nyár óta gyakorlatilag nem hagyta el az országot a Dunán keresztül egyetlen rakomány gabona sem.

Mindez elsősorban a raktárkapacitás végessége miatt jelent problémát, mára ugyanis a Duna mellett található összes raktárt kibérelték, a búza- és kukoricatermés jelentős része még mindig a gazdáknál van.

Hozzátette, hogy a kereskedők jó ideje nem vásárolnak elszállítással árut, a gabona tárolásáról pedig a termelőknek kell gondoskodniuk. A kereslet ugyanakkor még így is élénk, az ügyletek azonban későbbi elszállítással valósulnak meg.

A termelőknek így nem áll pénzük a készletekben.

Petőházi Tamás szerint a szállítmányokat 15-20%-kal magasabb áron tudják a közúti fuvarozókkal elszállíttatni. A kilátások pedig nem túl kedvezőek:

bár a napokban várható némi eső, a Duna vízállásában érdemi változást ez nem okozhat.

Ahhoz, hogy a folyó újra hajózható legyen, több hónapnak kell eltelnie, a gabonakereskedelemben és a készletekben pedig legkorábban a jövő év tavaszán állhat vissza az egyensúly. Ezzel együtt az árak is emelkednek.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.