Hírek
Izgalmas koncepcióba csomagolva jelent meg az Etyek-Budai borvidék kincse
Bár az Etyek-Budai borvidék csak 1990-ben kapott borvidéki rangot, a szőlőtermelésnek több évszázados hagyományát őrzi. Most Velence is feliratkozott a borrégiók térképére.
Az ökológiai adottságai révén minõségi borok készülnek ezen a területen, melyek közül ötöt az Ital Magyarországnak köszönhetõen egy izgalmas Velence-koncepcióba csomagolva ismerhetünk meg – tájékoztatott közleményében az Ital Magyarország Kft.
fotó: Ital Magyarország Kft.
“Az Etyek-Budai borvidék egyik régiója Velence, melynek szerepköre ez idáig nem igazán emelkedett ki. Sokáig ismeretlen terület volt szõlõ- és bortermelés szempontjából, pedig a Velencei-tó közelségének köszönhetõen kedvezõ adottságokkal rendelkezik: a Pázmánd, Nadap, Sukoró és Pákozd gránitos talaja, valamint a déli parti agárdi szõlõterületek talaja is kiváló minõségû.
A terület különlegessége, hogy mivel a móri borvidék felõl hûvösebb fuvallatok áramlanak, a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el.
Ennek köszönhetõen minden borunkra jellemzõ a szép savgerinc” – említette Dobos Ferenc fõborász, a Velencei-tavi Borászati Kft. ügyvezetõje, aki egyben a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke is.
Az Ital Magyarország Kft. által forgalmazott Velence márka alatt egy öt borból álló kollekciót értünk, amely a következõket tartalmazza:
- Irsai Olivér,
- Cserszegi Fûszeres,
- Zöld Veltelini,
- Velence Fehér Cuvée,
- Rosé Cuvée,
közülük több kiemelkedõ eredményt ért el nemzetközi szinten is.
Az Irsai Olivér egy nagy népszerûségnek örvendõ könnyed, illatos bor, mely nagyon jó savgerinccel rendelkezik. A kiváló minõségét bizonyítja, hogy a 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet szerzett.
A Cserszegi Fûszeres illatjegyeit tekintve hasonló az Irsaihoz, egyfajta reduktív ízvilág jellemzi. Üde savakkal és jó savgerinccel rendelkezõ bor.
A Zöld Vertelinit egy jelentõs terméskorlátozó technikával termelik a 25 éves szõlõterületen, ám a mennyiséget kárpótolja a kiemelkedõ minõség. A magas ásványianyag-tartalom mellett egy intenzív, izgalmas ízvilág jellemzi.
A Velence Cuvée egy zamatos, testes és értékes bor, melyben a déli részrõl származó Chardonnay és a Nadap községi Rajnai Rizling harmonikus ötvözetet képez.
A 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen nemcsak az Irsai Olivér, de a Rosé Cuvée is kiválóan szerepelt: ezüstéremmel díjazták. A különleges bor 50%-át a Kékfrankos, 25-25%-át pedig a Syrah és a Zweigelt teszi ki. A kékszõlõ az agárdi területen érik, s nagyban hozzájárul a rosé ropogós savához, amelyet a Syrah még zamatgazdagabbá tesz, eközben a harmadik összetevõ a szép, lazacos színárnyalatáért felel.
fotó: Ital Magyarország Kft.
agrotrend.hu / Ital Magyarország Kft.