2021.06.23., szerda , Zoltán

Hírek

2017. július 01. szombat • 08:16

Jakab István: a cél az, hogy minden gazda időben hozzájusson az európai uniós támogatásokhoz

Tovább növekedhet az uniós támogatásokat igénybe vevő gazdák adminisztrációs terhe. Nagy szükség van a profi szakértői háttérre.

Hiába állítják az uniós bürokraták az ellenkezőjét, a közös agrárpolitika eddig megjelent módosítási elképzelések sora arról árulkodik, hogy a következő költségvetési ciklusban lényegesen több adminisztrációs feladat elé állítják majd a gazdákat, ezért nagy szükség van arra a profi szakértői háttérre, amelynek megteremtése érdekében a kormányzat intézkedéseket tett

- hangoztatta pénteken sajtótájékoztatón a Vas megyei Söptén Jakab István, az Országgyűlés Fideszes alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

A cél az, hogy minden gazda időben hozzájusson az európai uniós támogatásokhoz, ezt kell segítenie a közreműködő szervezeteknek és az érdekképviseleteknek is - mondta. Hozzátette:

jelenleg nincs olyan kifizetetlen támogatás, ami ne okkal maradt volna el, - szavai szerint - az esetek többségében valamilyen birtokvita van a háttérben, így a támogatásokat csak azután lehet kifizetni, ha ezek a viták lezárultak.

Jakab István a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy míg 2016-ban 47 ezer értesítést küldött ki a problémás támogatási kérelmek miatt a kifizető ügynökség, addig 2017-ben már csak 26 ezer gazdálkodót kellett értesíteni előzetes ellenőrzés keretében valamilyen hiányosságról, ami 60 százalékos csökkenést jelent és nagyon jó eredménynek számít.

A MAGOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió sokszor 3-4 év múlva ellenőrzi az igénylések jogosságát és a kifizetéseket, így ha akkor derülnek ki hiányosságok, az az érintettek számára komoly nehézségeket jelenthet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gazdák igénybe vegyék az agrárgazdasági kamara és a kormányhivatalok szakigazgatási szervei által felkínált szakmai segítséget, illetve bizalommal forduljanak a falugazdászokhoz, akik olyan adatbázis birtokában vannak, amelyekkel az esetleges hibák már a támogatások beadása előtt kiszűrhetők - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott a 2016-os agrártámogatási időszak kifizetéseiről és a 2017-es támogatási kérelmek benyújtásáról adott tájékoztatást. Elmondása szerint:

tavaly 36, az idén pedig már 41 jogcímen lehetett agrártámogatásokért folyamodni. Az elmúlt évben országosan több mint 173 ezer, idén pedig 176 ezer kérelmet nyújtottak be. A 2016-os igénylésekre 2017. június 27-ig több mint 411 milliárd forintot fizettek ki, 38,6 milliárd forinttal többet, mint a megelőző év azonos időszakában.

Hozzáfűzte: Vas megyéből 4126 támogatási kérelemre 12,5 milliárd forintot fizettek ki.

A sajtótájékoztatón és azt megelőzően egy agrárkamarai rendezvényen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azt hangsúlyozta,

hogy jelenlegi formájában sem a magyar, sem pedig az uniós mezőgazdaság nem lenne működőképes a támogatások nélkül.

Szavai szerint 2015-ben például Magyarországon 800 milliárd forintnyi agrártámogatást fizettek ki, miközben abban az évben az agrárágazat adózás előtti eredménye 500 milliárd forint volt.

Hozzátette:

a képet árnyalja, hogy a negatív eredmény sokszor azért keletkezik, mert a közös agrárpolitika keretében fizetett forrásokhoz olyan kötelezettségek társulnak, amik jelentősen megdrágítják az európai termelést és bizonyos esetekben a terméseredményeket korlátozzák, csökkentik.

A szakmai fórumon a NAK elnöke elmondta azt is: várható, hogy az EU-ban újabb a környezetvédelemmel, természetvédelemmel kapcsolatos korlátozások lépnek majd életbe, így szavai szerint eljöhet egy olyan pont, aminél a jó adottságokkal és megfelelő technikai, technológiai háttérrel rendelkező gazdálkodók számára már jobban megérheti uniós támogatások nélkül, de szabadabban gazdálkodni és termékeket értékesíteni.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.