2020.12.01., kedd , Elza

Hírek

2020. január 03. péntek • 12:09

Januártól módosult a termőföld védelméről szóló törvény

Január elsején módosult a termőföld védelméről szóló törvény, az új szabályozás szerint pedig változott, mely tevékenységeket lehet a talajvédelmi hatóság engedélyével, vagy a hatóságnak történő bejelentéssel végezni.

Az agrárkamara által közzétett tájékoztató szerint az év elejétől hatályos jogszabály továbbra is a talajvédelmi hatóság engedélyéhez – egyben hatósági díjtétel megfizetéséhez – köti a szennyvíz, szennyvíziszap és szennyvíziszapkomposzt mezőgazdasági, a nem mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladék (például cefre) és a mezőgazdasági termelés során keletkező, nem veszélyes hulladék termőföldön történő felhasználását - írja a Világgazdaság.

fotó: pexels.com

Az utóbbi alól kivételt jelentenek a mezőgazdasági táblán keletkező növényi maradványok. Az engedély legfeljebb öt évre adható, de ha az ellenőrzésen megfelelt az engedély birtokosa, tovább folytathatja a tevékenységet. Az engedélykérelemhez csatolni kell a talajvédelmi tervet, kivéve a mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladékok esetében, mikor is elégséges a talaj tápanyagtartalmi, illetve a kijuttatandó anyag beltartalmi vizsgálata.

A jogszabály módosításával engedélyeztetés helyett beje­lentés­köte­lessé vált

  • a hígtrágya termőföldön történő felhasználása,
  • a talajjavítás (amihez ugyanakkor a földhasználó hozzájárulása szükséges),
  • a mezőgazdasági célú tereprendezés és a talajvédelmi műszaki beavatkozások,
  • valamint létesítmények felállítása (ha nem tartoznak más hatóság engedélyezési körébe).

Ezekben az esetekben hatósági díjat sem kell fizetni. A bejelentéshez is csatolni szükséges a talajvédelmi tervet, és adott esetben a kiviteli tervet is.

A szennyvíz, szennyvíziszap, a nem mezőgazdasági eredetű hulladék termőföldön történő hasznosításához, a tereprendezéshez, valamint a műszaki beavatkozásokhoz a tulajdonos hozzájárulása is szükséges.

Osztatlan közös termőföldterület esetében tulajdonosi hozzájárulásnak minősül a többségi tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonostársak hozzájárulása.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.