A vertikális növénytermesztés arról szól, hogy nemcsak egy szinten termesztenek zöldségeket, hanem polcok segítségével a teret függőlegesen is kihasználják.A polcok egy zárt helyiségben, ideális hőmérsékletben vannak elhelyezve, emellett - hogy ne bízzák a véletlenre - napfény helyett mesterséges fénnyel táplálják a növényeket - írja az origo.hu.
fotó: wikimedia
Ez a módszer - a megnövelt talajfelület miatt - nagy mennyiségű termést eredményez, amit erősít a folyamatosan ideális környezet, melynek segítségével ráadásul egy évben többször - nyolcszor is - be tudnak takarítani, hiszen nem kell áttelelni.
Minderre az egyre öregedő japán lakosság és a városokba település sarkalltaa japán mezőgazdasági szakembereket. A szigetországban a gazdák átlagéletkora ugyanis 67 év, és a városokba költözések miatt nagyon kevesen lépnek a helyükbe, ezáltal a mezőgazdasági munkák elvégzése egyre növekvő kihívást jelent a japánok számára.
Ma már 200 ilyen üzemben termesztenek salátát a vertikális technológiával.
A növények mellett ez a technlógia a munkavállalók számára is kedvező - mondta el az egyik ilyen üzem termelési vezetője. A munkavállalóknak ugyanisnem kell megküzdeniük az időjárás szélsőségeivel, továbbá a növények betegségeivel vagy a kártevőkkel.
A rendszer tehát nagyon ideális, ráadásul jóval kevesebb vizet használnak fel, mint a hagyományos mezőgazdaságban.Az egyetlen hátrányt a hagyományos mezőgazdasággal összevetve a nagyobb energiaigény jelenti,amellyel a napot és az ideális hőmérsékletet pótolják.
agrotrend.hu / origo.hu