2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2018. május 06. vasárnap • 09:25

Jelentkezzen az Év Tanyája címre

Jól indult az agrárexport idén, biztonságosak a magyar sertések és egyre több a kárkifizetés a szélsőséges időjárási körülmények miatt - ezek voltak a hét agrárhírei az agrotrend.hu-n.

Az uniós kifizetéséket a jogállamiság meglétéhez kötné az Európai Bizottság - Az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021-2027) - közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Május végéig köthet díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást - Akár 65% díjtámogatásban is részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik május 31-ig megkötik a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást.  

Több mint háromszoros mezőgazdasági kárkifizetés az extrém időjárás miatt - Az utóbbi években egyre nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságban a hektikus, kiszámíthatatlan időjárás. 2017-ben a Groupama Biztosítóhoz közel kétszer annyi növénybiztosítási kárbejelentés érkezett az elmúlt öt év átlagához viszonyítva.

Durván csökkenhet a jégkárkifizetés mértéke - Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer.

fotó: agroforum.hu

530 kilogramm nem nyomon követhető hús és húskészítményt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Pest megyei kistermelőnél, az ügyben hatósági eljárást indítottak, és bírságot szabnak ki.

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea után Ukrajna is kitiltotta a magyar sertéseket.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazánkban előállított húsok és húskészítmények.

Kedvező az EP új jelentése a magyar juh- és kecsketenyésztőknek. Az egyik fő siker, hogy a Parlament felkéri a tagállamokat, hogy a tejágazati csomag pénzügyi támogatását mostantól a juh- és kecsketejre is terjesszék ki.

fotó: pixabay

A januári kivitel több mint a felét a kukorica adta - Jól indult az agrárexport idén is. A gabona kivitele adta januárban az ágazat exportbevételének az ötödét, míg 20 százalékát a hús és a takarmány.

Közel 50 százalékkal megnövelték a térítésmentesen kiosztandó vetőmag mennyiségét idén - Tizenkétezer zsák vetőmagot kaptak a kárpátaljai magyar gazdák. A kárpátaljai magyarság körében, a korábbi feltételezésekkel ellentétben, van vállalkozási akarat az elvándorlás és az ukrajnai gazdasági válság ellenére – fejtette ki Grezsa István kormánybiztos. A vetőmagkészletből mintegy 4,5 ezer gazda részesül.

fotó: pixabay

Tanyán él és büszke az eredményeire? Itt a lehetőség, hogy idén is pályázzon! Július 31-ig lehet jelentkezni az Év tanyája díjra.

Nem változtak az élelmiszerárak áprilisban, de mi várható a gabonapiacon? A FAO nyilvánosságra hozta első előrejelzését a 2018-19-es szezonra, csökkenést prognosztizálva a globális gabonatermelés és -készletek terén, melyek rekord(közeli) értéken voltak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.