2021.07.31., szombat , Oszkár

Hírek

2016. június 24. péntek • 15:48

Jelentős a jégkár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén

A csengeri és a fehérgyarmati járásban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén jelentős a jégkár. Mintegy 4000 hektár gyümölcsös 70 százalékán, a gabonatáblákon Békésben 700, Csongrádban 210 hektáron tarolt a jég. A károk felmérése most folyik.

Ledó Ferenc Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke közölte: a körzetben 280-300 hektár uborkát termesztenek, a terület 25 százaléka szinte teljes mértékben, 100 százalékosan károsodott. A szakértők szerint az ültetvény 75 százaléka esetleg kiheverheti a jég pusztítását, de jelentős terméskiesés várható. A konzervuborkát 95 százalékban kisüzemekben, családi kertekben, valamint az önkormányzatok által működtetett közmunkaprogram keretében termelik. Emiatt jelentős szociális gondokat is okozhat a jégverés, mivel ez munka- és jövedelem-kieséssel jár az uborkatermelőknél.

A két járásban mintegy 4000 hektár gyümölcsös van, ebből mintegy 2800 hektár az alma, 500 hektár a meggy, 300 hektár a szilva, 200 hektár pedig egyéb gyümölcsfajokkal betelepített ültetvény. Az ültetvények mintegy 70 százalékát érintette a jégkár. A kár mértéke 30-100 százalékos. Ahol a hajtásokat, a rügyeket is elverte a jég - ez az ültetvények mintegy 20 százalékára igaz - ott már a következő évi termés is kérdésessé vált. Ha az almát nem verte le a fáról a jég, az még léalmának eladható. Ez jelentős árbevétel-kiesés a gazdálkodóknak, mivel a léalma ára kilogrammonként 15-20 forint, míg az étkezésié 70-100 forint között mozog. A FruitVeB elnöke megjegyezte: a terület egy részét tavaly pünkösdkor is hasonló kár érte. Most a jégverés június 21-én reggel és délelőtt pusztított a térségben.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta, hogy a legutóbbi jégverés után a gazdák csaknem ezer hektárnyi kárt jelentettek Békés és Csongrád megyéből, ami a gabonatáblákon keletkezett. Békésben 700, Csongrádban 210 hektáron tarolt a jég. A területek nagysága még nőhet, mivel még 10 napjuk van a bejelentésre a gazdálkodóknak, de a GOSZ elnöke szerint ez nem lehet több a már bejelentett terület 50 százalékánál. Így az 1,6 millió hektár gabonához képest a jégkár 1000-1200 hektár körül mozog majd.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: ismeretei szerint a keddi jégverés 47 települést érintett, de a legnagyobb károkat a csengeri és fehérgyarmati térség szenvedte el, igaz, más járásokban is súlyos károk keletkeztek. A károk felmérése most folyik. Közölte: a múlt évben mintegy 72 ezren kötelezően voltak tagjai a kárenyhítési rendszernek, míg mintegy 8 ezren önkéntesen váltak taggá. A tagok mostani számáról még nincs adat, mivel nem készült el az összesítés, de a helyettes államtitkár bízik benne, hogy az idén nő a kárenyhítési rendszer tagjainak száma. A kárenyhítési rendszer csak a tagoknak nyújt segítséget, de a lehetőség lesz arra - a tavalyihoz hasonló konstrukcióban -, hogy a kárt szenvedett gazdálkodók 100 százalékban, kamat- és költségmentes hitelhez jussanak. Így könnyebben finanszírozhatják a termelést.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.